Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 21:49

Η ουσία είναι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του δήμου

Γράφτηκε από τον

Η ουσία είναι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του δήμου

 

 

Για το επεισόδιο που έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος.

Να νιώθει ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, ότι κινήθηκε στα όρια της νόμιμης λειτουργίας του κορυφαίου αιρετού οργάνου του δήμου, εκπλήρωσε την αποστολή του και προάσπισε τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών, απέναντι στην άλλη πλευρά, που ξεπέρασε τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου.

Επειδή δεν ήμουν μπροστά στο επεισόδιο και η πληροφόρησή μου στηρίχθηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων, που λειτούργησαν παραταξιακά και συναισθηματικά, αρκέστηκα το Σαββατοκύριακο σε ένα γενικόλογο, αλλά αντιπροσωπευτικό σχόλιο: “Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπως πληροφορηθήκαμε... Πάλι καλά που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ δεν έλειψαν και οι προτροπές για υποβολή μήνυσης και επίλυση των διαφορών στη δικαιοσύνη. Εικόνες που δεν τιμούν καμία πλευρά και κυρίως το κορυφαίο αιρετό συλλογικό όργανο της πόλης. Επιβάλλεται να πρυτανεύσει η λογική και αυτό που έγινε να αποτελέσει κακή παρένθεση και να μην επαναληφθεί”.

Τα όσα έγιναν στη Δημοτική Επιτροπή, όπου συνεχίστηκε και “αποκαλύφθηκε” το επεισόδιο με έντονη αντιπαράθεση και βαριές εκφράσεις, ήταν αποκαλυπτικά και διδακτικά και δεν περιποιούν τιμή. Ανάμεσα σε αυτά που προξένησαν άσχημη εντύπωση, υπήρξαν δύο καίριες επισημάνσεις: Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης τόνισε πως “πρέπει να κάνουμε προσπάθεια τέτοια περιστατικά να εξαλειφθούν, γιατί δεν ωφελούν ούτε εσάς ούτε εμάς και δημιουργούν κακή εικόνα”. Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος προέτρεψε “να βάλουμε μια τελεία, να σταματήσουμε εδώ και να ασχοληθούμε με την ουσία”.

Και στέκομαι σε αυτές τις επισημάνσεις, γιατί είναι εκείνες που στέλνουν το σωστό μήνυμα, μακριά από την απειλή της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Γιατί η ουσία και η καλή εικόνα είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι μέσα από τον διάλογο, την έντονη αντιπαράθεση και τις διαφορετικές απόψεις μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους: Να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του δήμου, το κοινό καλό και τη δημοκρατία.