Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 19:58

Οι νέες τερατολογίες  για τον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Σε λίγες ημέρες ο περιφερειακός της Καλαμάτας θα δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι την Αρτέμιδος. Τότε αναμένουν όλοι να πάρουν μια γεύση από το πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη όταν -μέχρι τέλος του χρόνου- παραδοθεί το σύνολο του έργου έως τη Λακωνικής.

Είμαστε γενικά δύσπιστοι και αδυνατούμε να κάνουμε προβολές στο μέλλον, γιατί κατά βάση λειτουργούμε βιωματικά. Κυριαρχεί το «κάτσε να το δούμε», και μετά θα πούμε αν είναι καλό ή κακό - κι αυτό συμβαίνει σχεδόν για τα πάντα. Την αδυναμία αυτή να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια το μέλλον την εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές και οι μηδενιστές. Ετσι βρίσκουν χώρο να κάνουν καριέρα κανονικοί πολιτικοί απατεώνες, που υπόσχονται ό,τι πιο απίθανο με θλιβερά ψέματα και αερολογίες, επενδύοντας στο... «κάτσε να τους δούμε». Ετσι κερδίζουν τους πολίτες οι μίζεροι λαϊκιστές που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, διακινώντας απίστευτες ανοησίες.

Το τελευταίο διάστημα για τον περιφερειακό της Καλαμάτας διακινείται στην πόλη μια απολύτως ψεύτικη είδηση, σύμφωνα με την οποία για να μπεις στο δρόμο πρέπει να πληρώνεις! Τι κι αν πεις ότι αυτό δεν υπάρχει και ότι τα διόδια είναι στη Σπερχογεία, τι κι αν επικαλεστείς συμβάσεις και λοιπές προβλέψεις που δεν μεταβάλλονται, μένεις τελικά αμήχανος μπροστά στη σιγουριά του ανόητου, που θα σου αντιτείνει πως «σιγά, αυτά αλλάζουν μόλις... γλυκαθούν όλοι, τότε θα βάλουν παντού διόδια»! Εκεί εγκαταλείπεις, γιατί η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά και γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν αφορά αυτό καθαυτό το θέμα.

Το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά την ευκολία με την οποία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίες που διακινούνται ως μολυσματικός ιός κυρίως στο Διαδίκτυο. Περάσαμε από τους αεροψεκασμούς στις ελληνικές σημαίες που δήθεν παραποιήθηκαν από σουπερ μάρκετ, με τους αταλάντευτους ελληνόψυχους αγωνιστές να είναι έτοιμοι για τον απελευθερωτικό αγώνα, αρνούμενοι να ψωνίσουν σαλαμάκι από το συγκεκριμένο μαγαζί! Την ίδια στιγμή ο Σώρρας παραμένει... αποφασισμένος να πληρώσει χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, αλλά δεν τον αφήνουν τα συμφέροντα! Απορούμε γιατί δεν πήγε να πάρει κι αυτός μια τηλεοπτική άδεια μαζί με τον Τσάκα -που αν θυμάστε του είχαν πάρει μέσα από τα χέρια τον Παναθηναϊκό ο Βαρδινογιάννης και ο Αλαφούζος-, θα έπαιρνε όλα τα κανάλια και θα μαθαίναμε έτσι την αλήθεια που μας... κρύβουν! 

Πέρα όμως από την πλάκα, το πρόβλημα είναι ότι μεγάλη μερίδα πολιτών δείχνει αδυναμία να κάνει λογικούς συνδυασμούς. Οταν ο άλλος δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι δισεκατομμυριούχος ένας τύπος που έχει χαλασμένα δόντια και κυκλοφορεί με σαγιονάρα και ταξί, δεν υπάρχει ελπίδα. Οταν ο άλλος πιστεύει ότι μια μετοχή σε ένα κασόνι γεννοβολούσε δισεκατομμύρια, δεν υπάρχουν περιθώρια για σοβαρή συζήτηση. Πώς να τον κάνεις αυτό τον άνθρωπο να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις με μηχανές που κόβουν λεφτά σε υπόγεια -στην Αθήνα ή στη Μόσχα- και λύνουν όλα τα προβλήματα φέρνοντας την ευτυχία και τη χαρά; Πολύ δε περισσότερο, πώς να του εξηγήσεις ότι μονομερώς κανένα χρέος δεν διαγράφεται και καμία οικονομία δεν πάει μακριά με τέτοια μαντζούνια, τα οποία αντίθετα, κάνουν χειρότερη τη ζωή των πολλών και ειδικότερα των αδυνάτων; Και κυρίως, πώς να τον πείσεις ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει το «κάτσε να το δούμε κι αυτό», γιατί αυτό που θα δούμε είναι η πραγματική κόλαση;

Η βιωματική σχέση των πολιτών με τα έργα αλλά και τα υλικά αγαθά της τεχνολογίας είναι αυτό που, διαχρονικά, διαλύει τις εσχατολογίες και τις κάθε λογής συνωμοσίες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, που θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολλών. Ελπίζουμε ταυτόχρονα να κάνει σοφότερους και κάποιους, οι οποίοι δεν θα ακούν πλέον παθητικά τους κήρυκες της μιζέριας και της συντήρησης οι οποίοι στέκονται σε κάθε προσπάθεια προόδου και εκσυγχρονισμού της χώρας. 

Τα έργα υποδομής δεν είναι «φαραωνικά», παρά μόνο στα μυαλά αυτών που βολεύονται μόνο με το μικρό και ξεπερασμένο. Η περιοχή μας και ολόκληρη η χώρα χρειάζονται να κινηθούν έξω από τα συνηθισμένα, για να ξεκολλήσουν από την παρακμή. Ο περιφερειακός μπορεί να αποτελέσει το ζωντανό παράδειγμα κινητοποίησης ώστε να ξεκολλήσει τόσο το Καλαμάτα – Ριζόμυλος όσο και το Τσακώνα – Πάτρα. Το «δεν θα γίνει ποτέ» και τα «κάτσε να δούμε» της μιζέριας και της συντήρησης, είναι καιρός να δώσουν τη θέση τους στο: «Ναι, μπορούμε να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλα έργα και άλματα στο μέλλον». 

Και αυτό θα συμβεί, όταν ξεκινήσουμε όλοι μας να κάνουμε λογικούς συνδυασμούς, βλέποντας τα αυτονόητα.  

 

 

panagopg@gmail.com