Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 11:47

Ο μαγικός κόσμος των συντεχνιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Συνάδελφοι, αυτές τις δύσκολες ώρες έχοντας στα χέρια μας ακόμα το φάρμακο, είμαστε σε θέση να... επιβάλουμε και να επιλύσουμε το σύνολο των προβλημάτων, αρκεί να αποφασίσουμε να το στερήσουμε από τον Ελληνα ασφαλισμένο. Οι τύψεις και οι αναστολές δεν μας ταιριάζουν". 

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος  Κούβαρης κάλεσε πριν λίγες  μέρες τους συναδέλφους του να εξοντώσουν τους… ασφαλισμένους για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Ουσιαστικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επιβεβαιώνει κυνικά αυτό που όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν. Επιβεβαιώνει ότι οι συντεχνίες ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων τους ενώ αδιαφορούν για το συμφέρον της κοινωνίας και το μέλλον της χώρας. Εννοείται φυσικά ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι η μοναδική συντεχνία που αδιαφορεί για την κοινωνία και ενδιαφέρεται μόνο για την  διατήρηση των προνομίων της. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Δημόσιο έδωσαν μεγάλη μάχη ώστε να εξαιρεθούν  από το ενιαίο μισθολόγιο και επειδή το σινάφι είναι πανίσχυρη συντεχνία… δικαιώθηκαν. Οι δημοσιογράφοι ισχυριζόμενοι ότι επιτελούν λειτούργημα εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο και τα επιχειρήματά τους δείχνουν το δρόμο στις υπόλοιπες ισχυρές συντεχνίες του Δημοσίου. Αύριο θα απεργήσουν οι λειτουργοί καθηγητές και μεθαύριο οι λειτουργοί δημοτικοί υπάλληλοι της καθαριότητας. Στο τέλος οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι θα τελέσουν…. μνημόσυνο για το ενιαίο μισθολόγιο στον τεράστιο βωμό των συντεχνιακών συμφερόντων.

Μια άλλη πανίσχυρη συντεχνία, αυτή των εφοριακών, δεν αγωνίζεται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων. Μάχεται και για τη διατήρηση των εισοδημάτων που έχει αποκτήσει. Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες ο  πρώην γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης κατήγγειλε το γνωστό σύστημα 4-4-2 σύμφωνα με το οποίο το 40% των προστίμων καταλήγει στις τσέπες των ελεγκτών, το 40% στην τσέπη του επιχειρηματία και μόνο το 20% στο δημόσιο ταμείο. Την επομένη της καταγγελίας Σπινέλλη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να ελεγχθούν τα "πόθεν έσχες" όλων των υπαλλήλων και στελεχών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  Αμέσως οι εφοριακοί κήρυξαν απεργία "λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο, τα οποία έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση που ο κλάδος δέχεται, καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωσή του". Με μαγικό τρόπο ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" αναβλήθηκε όπως είχε αναβληθεί και την προηγούμενη φορά που τον είχε εξαγγείλει ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Οι συντεχνίες δεν αγωνίζονται όμως μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Αγωνίζονται και για τα συμφέροντα άλλων συντεχνιών. Ετσι πριν λίγους μήνες η συντεχνία των εργαζομένων της ΔΕΗ υπερασπίστηκε με πάθος τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών με κινητοποιήσεις ενάντια στο τέλος ακίνητης περιουσίας. Φυσικά έλεγε ότι αγωνιζόταν για να μην πληρώσει τέλος ακίνητης περιουσίας ο φτωχός Ελληνας. Τώρα που η ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξήσεις 9% στα τιμολόγιά της έπεσε …. μούγκα στη στρούγκα της συντεχνίας. Προφανώς οι φτωχοί Ελληνες έχουν να πληρώσουν αυξήσεις 9% για τους μισθούς των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Αξιομνημόνευτη είναι και η  συντεχνία των γιατρών η οποία διαμαρτύρεται κάθε φορά που τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν να καταβάλουν μια δόση. Την ίδια ώρα ο μικρομεσαίος παραγωγός πουλάει μανταρίνια με επιταγή ενός έτους και παίρνει τα μισά από αυτά τα χρήματα του… Αγίου Ποτέ. Προφανώς η συμπαθής συντεχνία των γιατρών αν και δεν έχει μείνει ποτέ απλήρωτη θεωρεί αναξιόπιστο το κράτος. Γιατί λοιπόν συνεργάζονται με τον αναξιόπιστο  πελάτη; Μάλλον δυσκολεύονται να συντηρήσουν τη βίλα τους με ετήσιο εισόδημα μόλις… 4.000 ευρώ και για αυτό αναγκάζονται να δεχτούν πελάτες από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Η πιο μαγική όμως από όλες τις συντεχνίες είναι αυτή των... επιχειρηματιών. Το σοβιέτ των επιχειρηματιών τρέφεται με θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις. Κάποιες φορές μπαίνει από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου και κατηγορεί τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες ως... συντεχνίες που πίνουν το αίμα του λαού.

Ζούμε το μύθο μας στο μαγικό κόσμο των συντεχνιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 20:06

NEWSLETTER