Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 12:50

Οι "νονοί" της Νέας Ελλάδας κάνουν... βαφτίσια στις ΔΟΥ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πριν από ένα μήνα περίπου το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κλείσει πολλές ΔΟΥ, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και επιτυχίες στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι συνήθεις αιθεροβάμονες αναθάρρησαν κι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: “Επιτέλους η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από 120 μέρες, πήρε την πρώτη ουσιαστική απόφαση για την αναδιοργάνωση του κράτους”. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως, οι ζητωκραυγές σταμάτησαν απότομα καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΚΕΦ) στη θέση των καταργούμενων ΔΟΥ. Ειδικότερα στη Μεσσηνία θα δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στη Μεσσήνη, στην Πύλο και στην Κυπαρισσία, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ακόμα, στο Δήμο Οιχαλίας. Ουσιαστικά λοιπόν η κυβέρνηση... βάφτισε τις ΔΟΥ Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 

Ειλικρινώς δεν γνωρίζω αν τα “βαφτίσια” έγιναν στο πλαίσιο μιας εθνικής συμπαιγνίας σε βάρος των κουτόφραγκων... ή αν πρόκειται απλώς για ασκήσεις επί χάρτου αργόσχολων γραφειοκρατών του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι “νονοί” της πολιτικής ακολουθούν το δρόμο που χάραξαν οι “νονοί” του ποδοσφαίρου, αλλάζοντας όνομα στις χρεοκοπημένες ομάδες. Αν θυμάστε, κάπως έτσι μας προέκυψαν εν μια νυκτί ο Νέος Πανιώνιος από τον χρεοκοπημένο Πανιώνιο και η Παναχαϊκή 2005 από την επίσης χρεοκοπημένη Παναχαϊκή. 

Με τον ίδιο τρόπο αλλάζουν και οι “νονοί” της νύχτας τα ονόματα των μαγαζιών που δεν πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη: Οι “νονοί” ανοίγουν για παράδειγμα ένα νυχτερινό μαγαζί στο όνομα της πεθεράς τους και εισπράττουν από τους πελάτες - κορόιδα τον ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη. Δεν τα αποδίδουν ποτέ στο κράτος, και όταν σφίξουν λίγο τα πράγματα κάνουν... βαφτίσια αλλάζοντας όνομα και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στο μαγαζί. Οσο πιο συχνές είναι οι αλλαγές του ονόματος, τόσο πιο μεγάλη είναι η φοροδιαφυγή που καλείται να... πατάξει το υπουργείο Οικονομικών. 

Οπως αποδεικνύεται βέβαια για πολλοστή φορά, το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν έχει στόχο να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά αντιθέτως εμπνέεται από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι “νονοί” των μαγαζιών και βαφτίζει τις ΔΟΥ... ΚΕΦ. 

Αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, δεν θα έκανε βαφτίσια. Θα προχωρούσε άμεσα στη διάλυση του διεφθαρμένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στη θέση του θα δημιουργούσε μια νέα υπηρεσία, η οποία θα στελεχωνόταν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα η κυβέρνηση θα ολοκλήρωνε το συντομότερο δυνατό τη μηχανοργάνωση της νέας υπηρεσίας, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα συναλλαγής μέσω του Διαδικτύου. Η εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν γνωρίζουν υπολογιστές μπορεί να γίνεται στα ήδη υπάρχοντα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και από τα λογιστικά γραφεία. 

Ολα αυτά φυσικά θα τα έκανε μια κυβέρνηση που πραγματικά θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή - όχι μια κυβέρνηση με στελέχη που έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαφθορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ετσι κι αλλιώς οι πολιτικοί ευθύνονται περισσότερο από όλους για τον εκμαυλισμό των εφοριακών. Οι πολιτικοί τηλεφωνούσαν από τα γραφεία τους και ζητούσαν να σβήσουν τα πρόστιμα των... ημετέρων φοροφυγάδων. Οι πολιτικοί τηλεφωνούσαν στους εφοριακούς και τους ζητούσαν να σταματήσει η δίωξη των “νονών” της νύχτας και του ποδοσφαίρου. Οι πολιτικοί έδιναν προαγωγές μόνο στους υπαλλήλους που υπηρετούσαν με αφοσίωση το πελατειακό κράτος διαγράφοντας πρόστιμα από τους “νονούς” των μαγαζιών. Οι πολιτικοί δημιούργησαν το τέρας της διαφθοράς που γιγαντώθηκε τόσο, ώστε να απειλεί με αφανισμό όποιον προσπαθήσει να το καταστρέψει. 

Σε κάθε περίπτωση, τα “βαφτίσια” των φορολογικών υπηρεσιών μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν, καθώς αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο Νέος Πανιώνιος δείχνει το δρόμο στη... Νέα Ελλάδα.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 12:21

NEWSLETTER