Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 14:02

Η οικονομία παραμένει το μεγάλο πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η οικονομία παραμένει το μεγάλο πρόβλημα

Το μεταναστευτικό και η ένταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας από τη μια μεριά, η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και η λήψη μέτρων από την άλλη, δημιουργούν αβεβαιότητες και επηρεάζουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση εκεί που ήταν με την πλάτη στον τοίχο σε σχέση με το μεταναστευτικό, στην παρούσα φάση βλέπει την πολιτική της να κυριαρχεί. Η κυριαρχία όμως αυτή μπορεί να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά ή να αποδειχθεί συγκυριακή και το σημερινό πλεονέκτημα να μετατραπεί σε μειονέκτημα. Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα αν το μεταναστευτικό περιοριστεί ως πρόβλημα και επιτευχθεί η διαχείρισή του μέσα σε λογικά πλαίσια και διαφορετικές θα είναι οι εξελίξεις αν η κατάσταση ξεφύγει. Οι πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν σε περίπτωση που το μεταναστευτικό ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δεν μπορούν στην παρούσα φάση να εκτιμηθούν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι ακραίες.

Η υπόθεση με τον κορονοϊό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Οσο τα φαινόμενα είναι ελεγχόμενα και η συζήτηση κινείται μεταξύ αστείου και σοβαρού για τη λειτουργία των εκκλησιών και τη θεία μετάληψη, δεν υπάρχει πολιτικό κόστος και βεβαίως δεν πρόκειται να προσδιοριστούν οι πολιτικές εξελίξεις από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μεταναστευτικό και κορονοϊός έχουν βέβαια αντίκτυπο στην οικονομία και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Τα δύο αυτά ζητήματα, αν δεν κλείσουν μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν τη μόνη ζωντανή οικονομική δραστηριότητα της χώρας, που είναι ο τουρισμός. Κανένα μέγεθος της οικονομίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος. Τα σημάδια είναι εξόχως ανησυχητικά. Οποιος βγήκε, για παράδειγμα, το Σάββατο που μας πέρασε στην αγορά της Καλαμάτας κατάλαβε πόσο έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των πολιτών ο κορονοϊός. Η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων δεν είναι βέβαια ζήτημα μόνο κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εξαρτώνται από σειρά παραγόντων εκτός χώρας. Γι’ αυτό ίσως και μέλη της κυβέρνησης το έχουν ρίξει στη νηστεία και την προσευχή!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 13:53

NEWSLETTER