Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 18:01

Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η κυβέρνηση στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια, ακύρωσε καρναβαλικές εκδηλώσεις, επέβαλε τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων χωρίς φιλάθλους και περιόρισε συνολικά όλες τις μεγάλες συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Η αυτοδιοίκηση από την πλευρά της ακύρωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ προχώρησε σε απολυμάνσεις χώρων. Μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν απολυμάνσεις και λαμβάνουν μέτρα προστασίας για πελάτες και εργαζόμενους. Προληπτικά μέτρα δεν λήφθηκαν μόνο για τους θρησκευτικούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης και βέβαια των επίσημων θρησκευτικών φορέων. Το έλλειμμα αυτό είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι ευπαθείς ομάδες στον κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Κάποιοι πέταξαν το μπαλάκι της ευθύνης στην Εκκλησία, η οποία όμως για λόγους δόγματος δεν μπορεί να λάβει περιοριστικά μέτρα. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ακυρώσει το μυστήριο της Θείας Μετάληψης και δεν μπορεί να κλείσει από μόνη της τους ναούς γιατί ουσιαστικά αυτοακυρώνεται. Η πίστη επιπρόσθετα είναι ατομικό δικαίωμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θα τον σώσει η προσευχή από τον κορονοϊό και ότι δεν κολλάει τίποτα μέσα στην εκκλησία ή από τη Θεία Κοινωνία. Η κυβέρνηση όμως οφείλει να λάβει μέτρα με βάση τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημόνων. Είναι τραγικό να κλείνεις τα σχολεία, να περιορίζεις τη γνώση και να αφήνεις ανοιχτούς τους ναούς, η επίσκεψη στους οποίους για μερικές μέρες δεν πρόκειται να βλάψει σε τίποτα.

Μένει πλέον στους πολίτες να λάβουν από μόνοι τους μέτρα προστασίας. Να ακυρώσουν τις επισκέψεις τους σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι εκκλησίες. Σίγουρα δεν είναι ώρα να ανοίξουμε ζητήματα πίστης και σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, χρειάζεται απλώς κοινή λογική. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας αυτή την περίοδο δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε υποδοχές εικόνων, ιερών κειμηλίων και διάφορες λατρευτικές ολονυχτίες. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και ας πάρει τα μέτρα του.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 16:11