Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 09:54

Γράμμα από έναν υπερχρεωμένο επιχειρηματία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράμμα από έναν υπερχρεωμένο επιχειρηματία

Ο εύκολος δρόμος για να μην απαντήσει κάποιος επί της ουσίας είναι να ενοχοποιήσει αυτόν που θέτει το ερώτημα. Το γνωστό "δεν δικαιούστε να ομιλείτε" εφαρμόζεται κάθε φορά που κάποιος θέλει να αποφύγει να απαντήσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα. Η στοχοποίηση  ανθρώπων που εκφράζουν απόψεις που δεν είναι αρεστές, γιατί ο πατέρας τους ήτανε ο τάδε ή γιατί η γυναίκα τους είναι η δείνα, γιατί έκαναν στο παρελθόν αυτή την δουλειά ή την άλλη, γιατί χρωστάνε ή είναι πλούσιοι, αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο από πολλές πλευρές με διαφορετικές αφορμές. 

 

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε απευθείας ανάθεση έργου σε εταιρεία που μέλος της είναι κουμπάρος του, μίλησε "για εκβιασμό και για ιδιοκτήτη υπερχρεωμένης κάμερας". Αντί, δηλαδή, να απαντήσει για τον "κουμπάρο" και την ύπαρξή του ή μη προσπάθησε να ενοχοποιήσει αυτόν που θέτει το ερώτημα. Για να μην παρεξηγούμαστε, αυτός που θέτει το ερώτημα μπορεί να έχει σκοπιμότητα ή συμφέρον αλλά αυτό δεν του στερεί το δικαίωμα να απαιτεί εξηγήσεις και αυτές είναι υποχρεωμένος οποιοσδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα να τις παρέχει και όχι να πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό έφτασε στα χέρια μας επιστολή από "υπερχρεωμένο" επιχειρηματία στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται: 

«Αξιότιμε και συμπατριώτη κ. Τατούλη, με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα σε όλα σχεδόν τα κανάλια την δήλωσή σας για κάποιο προφανώς μέσο που σας ενόχλησε η ερώτησή του για την σχέση σας με κάποιον που πήρε χρήματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν θα σταθώ σε αυτούς όποιοι και να είναι, αλλά θα μεταφέρω την απάντηση σε όλους εμάς τους υπερχρεωμένους. Κύριε Τατούλη, θεωρώ άκρως προσβλητική την απάντησή σας για κάποιον (όποιος και να είναι ) που μπορεί να έχει χρεωθεί και να κάνει αγώνα για να επιβιώσει η επιχείρησή του αφού ανήκατε σε αυτές τις κυβερνήσεις και στα κόμματα που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Ημουν πάντα ένας αξιοπρεπής επιχειρηματίας που πάντοτε στις υποχρεώσεις μου και στο προσωπικό μου ήμουνα τυπικός. Ομως τώρα πια, τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάνω καθημερινό αγώνα για να καλύπτω βασικές ανάγκες και για να μην κλείσω το μαγαζί μου. Ναι κ. Τατούλη, έχω χρεωθεί αλλά έχω το δικαίωμα να σας μιλάω, ή μήπως όχι;

Εσείς κ. Τατούλη ανήκετε σε αυτούς που δεν χρωστάνε; Πώς έτσι; Δουλεύετε περισσότερο από μένα; Και αν δεν χρωστάτε κ. Τατούλη ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μας αφαιρείτε τον λόγο; Μάλιστα κ. Τατούλη, κι εγώ έχω επιχείρηση που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ψάχνω να βρω τους διαγωνισμούς που γίνονται αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα. Και πάλι όμως δεν θα σταθώ σε αυτό αλλά στην απαξίωσή σας για όλους εμάς που χρωστάμε. Οταν πρωτοεκλεχθήκατε, όλοι οι Αρκάδες χαρήκαμε πολύ γιατί τελικά ένα δικό μας παιδί ανέλαβε ένα τόσο σημαντικό αξίωμα. Αλλά να μας προσβάλετε κατά αυτό τον τρόπο δεν το περίμενα ποτέ.

Λυπάμαι κ. Τατούλη, εγώ ο υπερχρεωμένος επιχειρηματίας που βρίσκομαι σε αυτή την δίνη της καθημερινότητας αλλά περισσότερο λυπάμαι που μας απαξιώνετε με τόση εμπάθεια. Γιατί στην θέση της υπερχρεωμένης κάμερας θα μπορούσα να είμαι εγώ, ο υπερχρεωμένος επιχειρηματίας που ωστόσο έχω τις ίδιες απορίες με κάποιους. Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας να διαβάσετε την επιστολή μου, χρόνο που απέσπασα από το δύσκολο έργο που επιτελείτε έτσι ώστε να μην είσαστε ο ίδιος χρεωμένος αλλά έξω από την πόρτα σας να πεθαίνουν άνθρωποι από την δυστυχία».

Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο κόσμος επιζητά επιχειρήματα και πειστικές απαντήσεις. Η εποχή του χτυπήματος στην πλάτη και των εύκολων επικοινωνιακών τεχνασμάτων έχει δώσει τη θέση της σε μια καινούργια, η οποία μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει ορατή και να μην έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά είναι βέβαιο ότι σ' αυτή δεν χωρούν οι παλιές πρακτικές.  

 

 panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER