Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 10:32

Μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι πώληση μύθου στους ιθαγενείς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας παρουσιάστηκε η διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας για τον τουρισμό με τον τίτλο «Μυθική Πελοπόννησος». Η εκδήλωση στο Μέγαρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη μιας και η συμμετοχή κόσμου αλλά και παραγόντων ήταν μαζική. Το ζήτημα όμως δεν είναι αν είχε κόσμο το Μέγαρο Αθηνών αλλά αν η καμπάνια θα φέρει κόσμο στην Πελοπόννησο γεμίζοντας καταλύματα και  καταστήματα. Αν ξεκινήσουμε να συζητούμε το περιεχόμενο της καμπάνιας και τις προτεινόμενες σε αυτήν «10 εμπειρίες» ή το αισθητικό μέρος του σποτ θα  αρχίσουν οι ενστάσεις και οι υποκειμενικές προσεγγίσεις οι οποίες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και βέβαια όλοι μπορεί να έχουν δίκιο ή άδικο.

 Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μια καμπάνια για να μπορεί να αξιολογηθεί χρειάζεται να συνδέεται με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο περιφερειάρχης, για παράδειγμα, βρέθηκε προχθές στα πλαίσια της διαφημιστικής εκστρατείας στη Νορβηγία. Πάρα πολύ ωραία! Πόσες συμφωνίες έκλεισε και πόσοι τουρίστες επιπλέον θα έρθουν φέτος και του χρόνου λόγω της συγκεκριμένης εξόρμησης; Με βάση τα χρήματα που θα ξοδευτούν στα πλαίσια της «Μυθικής Πελοποννήσου», πόσο παραπάνω εισόδημα θα παραχθεί στην οικονομία της περιοχής; Με βάση την παραγωγή συγκεκριμένου αποτελέσματος αξιολογείται μια διαφημιστική στρατηγική και όχι με βάση τις καλές ή τις κακές προθέσεις. Επιπρόσθετα δεν πιστεύουμε να δούμε το επόμενο διάστημα τίποτα διαφημιστικά σποτ της «Μυθικής Πελοποννήσου» να παίζουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί τότε θα μιλούμε για πραγματικούς «μυθικούς δεσμούς» διαπλοκής και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πουλώντας «μύθο» στους ιθαγενείς. 

Τα προγράμματα τουριστικής προβολής δεν απασχολούν πρώτη φορά την τοπική επικαιρότητα και από εμπειρία είμαστε καχύποπτοι. Εχουμε ζήσει όλες τις πρακτικές του παρελθόντος με τα διαφημιστικά «πακέτα» και τα ταξιδάκια σε προορισμούς του εξωτερικού, τις εκθέσεις γουρνοπούλας αλλά και τις χρηματοδοτήσεις τοπικών πανηγυριών. Εχουμε πάθει και πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε όλοι να μαθαίνουμε να μην τσιμπάμε ούτε από «λαμπερές» επικοινωνιακές βραδιές, ούτε από ακριβές ξεναγήσεις στις πρωτεύουσες του εξωτερικού. Το έργο το έχουμε δει συνολικά και ξέρουμε ότι η πλοκή του μπορεί να ήταν κωμική, αλλά οδήγησε στο δράμα που βιώνει συνολικά σήμερα η κοινωνία. Η ανοχή όλων μας σε επανάληψη των πρακτικών του παρελθόντος πρέπει να είναι μηδενική. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να αποδίδουν λογαριασμό. Πόσα χρήματα στοίχησε η συγκεκριμένη δράση; Ποια ήταν τα συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα; Λαλίστατοι στο γενικό είναι, επικοινωνιακό χάρισμα έχουν, ας το αξιοποιήσουν και στο συγκεκριμένο, στην αλήθεια των αριθμών. 

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου και η λειτουργία της Costa Navarino έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Τα νέα οικονομικά δεδομένα έχουν επιπρόσθετα αναδείξει ότι ο χαρακτήρας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν πρέπει πια να παρουσιάζει την παρωχημένη διάσταση «ήλιος και θάλασσα». Το νέο τουριστικό προϊόν θα πρέπει να ενσωματώνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με βασικούς στόχους την ποιοτική του αναβάθμιση και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού αυτού του είδους ο τουρισμός αναπτύσσεται εκτός της περιόδου αιχμής. Η Πελοπόννησος έχει μπροστά της μια ιστορική οικονομική ευκαιρία. Την ώρα που καταρρέει το μοντέλο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στους ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς, η περιοχή μας μπορεί να αναδειχτεί σε νέο ισχυρό τουριστικό πόλο. Η γειτνίασή της με την Αθήνα, τα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που διαθέτει, οι κλιματολογικές συνθήκες που επιτρέπουν αξιοποίηση και των 4 εποχών του χρόνου και η σπάνια ομορφιά σε τοπία και παραλίες συνθέτουν ένα πλέγμα συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η αξιοποίησή τους αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Η «Μυθική Πελοπόννησος» πολλά από αυτά τα περιλαμβάνει, αρκεί να μην το κάνει ως άλλοθι ή να μην τα χρησιμοποιεί ως φερετζέ που θέλει από πίσω να κρύψει τη συνέχιση του παλιού δοκιμασμένου τρόπου «ροκανίσματος» χρημάτων και ευκαιριών.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 19:38