Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 20:17

Οι βιαστικές αποφάσεις έχουν υψηλό κόστος 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελειώσει με το συγκεκριμένο πρόβλημα και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και προσοχή. Το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη και της κυβέρνησης, δόθηκε ξανά το λάθος μήνυμα στους πολίτες, ότι δηλαδή τελειώνουμε με την πανδημία και μπορούμε ξανά να κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς και μέτρα. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και η αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων που καθημερινά καταγράφονται, δείχνει ότι για ακόμα μια φορά υπήρξε βιασύνη.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς και θέλουν να τελειώνουν όσο γίνεται νωρίτερα. Οι προσδοκίες πρέπει όμως να είναι βάσιμες, γιατί διαφορετικά μετατρέπονται σε εφιάλτη. Οι βιαστικές κινήσεις οδηγούν σε προσωπικά δράματα, ενώ η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ελευθερωθούν με βεβιασμένες κινήσεις -το αντίθετο, παρατείνεται το πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να καθοδηγούν με σύνεση και να προσγειώνουν στην πραγματικότητα τους πολίτες. Το να γίνονται αρεστοί χαϊδεύοντας αυτιά για να ικανοποιήσουν πρόσκαιρες ανάγκες, έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι είναι τελικά επιζήμιο.

Σε τοπικό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η σύνδεση των οποίων με τις αποκριάτικες συναθροίσεις είναι ευθεία και αυταπόδεικτη. Οι περισσότεροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έμμεσα ή άμεσα, προχώρησαν σε αποκριάτικες εκδηλώσεις κινούμενοι στα όρια του νόμου. Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε και πώς δόθηκε το «σύνθημα» για ελαστικότητα στη λήψη μέτρων προστασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βλέπουμε στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ποιος ήταν ο λόγος που έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε μία συναυλία ακόμα και σε κλειστό χώρο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χανόταν και ο κόσμος αν αυτή μεταφερόταν για κάποια άλλη στιγμή. Οι πολιτικοί και οι πολίτες οφείλουν να κατανοήσουν ότι με ένα πρόβλημα δεν τελειώνουμε επειδή έτσι μας βολεύει, αλλά όταν αυτό έχει αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά. Χρειάζεται συνέπεια και διαρκής προσπάθεια που κουράζει, έχει κόστος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε στο ξέφωτο. Από εύκολες λύσεις και πανηγύρια έχουμε χορτάσει, η υπευθυνότητα είναι ζητούμενο και αυτή αναζητείται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 20:10