Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 22:10

Επιτυχημένη συνταγή χρεοκοπίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιτυχημένη συνταγή χρεοκοπίας

Φωτογραφία αρχείου

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη ανατιμήσεων σε βασικά υλικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους δήμους. Οι εργολάβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα κόστη και να εκτελέσουν συμβάσεις που έχουν υπογράψει με άλλες τιμές.

Η καθυστέρηση και η εγκατάλειψη έργων θα είναι η πρακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, μέχρι να υπάρξει ρύθμιση που θα επιτρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις των έργων με νέες τιμές. Η αύξηση του προϋπολογισμού σε συμβασιοποιημένα έργα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και θα γίνει σε βάρος των μελλοντικών. Θα έχουμε έτσι καθυστερήσεις στα παλιά έργα, στασιμότητα και μείωση σε καινούργια.

Το χειρότερο όμως για τις δημοτικές αρχές είναι η αύξηση των λειτουργικών εξόδων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τους λογαριασμούς του νερού προκειμένου να πληρωθούν οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, για να μην χρεοκοπήσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές θα ζητήσουν ρυθμίσεις από το κράτος και θα αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς. Θα οδηγήσουν έτσι τις δημοτικές επιχειρήσεις ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος λίγο πριν τις εκλογές.

Οι δημοτικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο πρόβλημα: από τη μία μεριά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν κρίσιμα έργα υποδομής, και από την άλλη αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να προβούν σε αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης. Θα μπουν στον τελευταίο προεκλογικό χρόνο χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν έργα που είχαν προγραμματίσει, αλλά και με τεράστια ελλείμματα στις δημοτικές επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει αναμφίβολα πολιτικό κόστος. Η εξεύρεση λύσης και για τα δύο αυτά θέματα έχει επείγοντα χαρακτήρα, αλλά το πιθανότερο είναι να αφεθούν όλα για μετά τις εκλογές. Θα κρυφτούν όλα κάτω από το χαλί και ο λογαριασμός στους πολίτες θα φτάσει μετά τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές. Το «ασ’ το γι’ αργότερα» είναι επιτυχημένη συνταγή χρεοκοπίας αλλά και αποσιώπησης των πολιτικών ευθυνών. Το έχουμε ζήσει και απ’ ό,τι φαίνεται θα το ξαναζήσουμε.


NEWSLETTER