Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 21:39

Πολλαπλώς επιζήμια η καύση κλαδεμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με το κάψιμο κλαδιών στις καλλιέργειες, έχουν ως αποτέλεσμα μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή. Ο αριθμός και το μέγεθος των πυρκαγιών σε μία περίοδο που δεν υπάρχει ιδιαίτερα καύσιμη ύλη, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει μία φωτιά. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι η πρόληψη. Είναι εντυπωσιακή η αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να αντιληφθούν ότι δεν μπορείς να κάψεις λιόκλαρα όταν φυσάει άνεμος 5 Μποφόρ δίπλα στο δάσος! Η λογική… σήμερα μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, σήμερα θα την κάνω και ας τρέχουν στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι, δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας και του ωχαδερφισμού που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος πολιτών.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της καύσης των κλαδεμάτων στα ελαιοπερίβολα. Η καύση απασχολεί πολλά χρόνια τους ειδικούς, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα μία βιώσιμη λύση. Τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση είχε τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της καύσης και ο τεμαχισμός των κλαδεμάτων με ειδικά μηχανήματα για την παραγωγή λιπασμάτων και πέλετ. Είχε υπάρξει μάλιστα και επεξεργασία προγράμματος επιδότησης μηχανημάτων έτσι ώστε να προχωρήσει μία φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των κλαδεμάτων. Η οικονομική κρίση έθεσε άλλες προτεραιότητες και τα κτήματα συνεχίζουν να καθαρίζονται με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο της φωτιάς επιβαρύνοντας το περιβάλλον και  δημιουργώντας ταυτόχρονα πρόσθετο κίνδυνο πυρκαγιών. Η επανεξέταση του ζητήματος της επεξεργασίας των κλαδεμάτων έχει προτεραιότητα, ειδικά σε μία περίοδο που η παραγωγή ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους τίθεται ξανά στη δημόσια συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δημοφιλή αυτά τα ζητήματα στο δημόσιο διάλογο. Οι περισσότεροι θεωρούν γραφικό όποιον προσπαθεί να αλλάξει συνήθειες και πρακτικές χρόνων. Οι αλλαγές είναι εξαιρετικά δύσκολες και αντιδημοφιλείς και για να προχωρήσουν θα πρέπει στο πρώτο στάδιο να χρηματοδοτηθούν και να στηριχθούν.  

Το τρίτο και μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της πυρασφάλειας ενόψει του καλοκαιριού. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, οι εθελοντές και οι κάτοικοι θα πρέπει από τώρα να οργανωθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πυρκαγιές. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και το καμπανάκι κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει.

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 21:09