Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 22:39

Χάνονται οι μάχες που δεν δίνονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους δήμους της Μεσσηνίας με ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν τον μηχανισμό εξουσίας που διαθέτουν για εκλογικό όφελος, ενώ κλείνουν υποψηφιότητες και πληγές του παρελθόντος, έτσι ώστε να φτάσουν ενισχυμένες στην κάλπη. Συμμαχίες και νέα σχήματα ετοιμάζονται και από αυτούς που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις δημοτικές αρχές αξιοποιώντας λάθη, παραλείψεις και φθορά της εξουσίας.
Η προεκλογική περίοδος μπορεί να φαντάζει μακρινή, αλλά για όσους ξέρουν από εκλογές ο χρόνος που μένει είναι ελάχιστος, ειδικά για νέα σχήματα που θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις εκλογή. Υπάρχει βεβαίως ισχυρό ενδεχόμενο να έχουμε νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο που θα φέρει παράταση στη θητεία των δημοτικών αρχών, ώστε οι δημοτικές να γίνουν ξανά μαζί με τις ευρωεκλογές. Ακόμα και έτσι όμως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Να σημειωθεί ότι με βάση το νέο νόμο για να έχεις ελπίδες χρειάζεται παρουσία με υποψήφιο και στον τελευταίο οικισμό κάθε δήμου. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο λίγος είναι ο χρόνος και πόσο δύσκολο είναι για νέα σχήματα να κατέβουν με αξιώσεις στην προεκλογική μάχη.
Το όριο εκλογής τού 43% δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις και αυταπάτες. Οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από τη ΝΔ μπαίνουν στο παιχνίδι με γκολ από τα αποδυτήρια και όποιος θέλει να σταθεί με αξιώσεις απέναντί τους θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να πραγματοποιήσει την ανατροπή. Χρειάζονται ισχυρές ομάδες, διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Ο πολυκερματισμός στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς, οι πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικές στρατηγικές που αναδεικνύουν το «εγώ» και την κομματική καθαρότητα ως προαπαιτούμενα συνεργασίας, η απουσία από τις δομές της εξουσίας και τους μηχανισμούς της, δυσκολεύουν τη συγκρότηση ισχυρών ομάδων.
Όπου δεν υπάρχει κραυγαλέα αποτυχία και οι δήμοι λειτουργούν στοιχειωδώς, οι προβλέψεις δεν δίνουν ανατροπές. Το πολιτικό κλίμα όμως την περίοδο των εκλογών, η πολύχρονη παρουσία των ίδιων προσώπων στην εξουσία και η ανάδειξη υστερήσεων και αδυναμιών, δίνουν ελπίδες για όσους ξεκινήσουν έγκαιρα να ξεδιπλώνουν ουσιαστικό λόγο για τα τοπικά πράγματα της κάθε περιοχής. Χάνονται σίγουρα οι μάχες που δεν δίνονται και αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις ή φοβούνται να δώσουν τη μάχη.

panagopg@gmail.com