Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 19:56

Συσσωρεύουν ελλείμματα φλερτάροντας με χρεοκοπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν δεν υπάρξει παρέμβαση στις τιμές χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειες για ΔΕΥΑ και Συνδέσμους, πολλές ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους μήνες”. Το κόστος της ενεργειακής κρίσης για το Δήμο Καλαμάτας ξεπέρασε το 1 εκ. ευρώ το 2021 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δημάρχου θα αγγίξει τα 4,5 εκ. ευρώ το 2022. Οι δήμοι της Πελοποννήσου θα πρέπει να υπολογίσουν και την αύξηση του κόστους από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση που θα ξεκινήσει εντός του 2022.

Με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν είτε σε μείωση του κόστους λειτουργίας είτε σε αυξήσεις στην τιμή τόσο του νερού όσο και των δημοτικών τελών, για να αποφύγουν χρεοκοπία επιχειρήσεων και υψηλά ελλείμματα. Επειδή όμως η μείωση του λειτουργικού κόστους δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία των δημοτικών αρχών, μένει μόνο η αύξηση των λογαριασμών που θα σταλεί προς τους πολίτες. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι όμως πολύ κοντά και οι «φιλολαϊκές πολιτικές» επιβάλλουν αποφυγή κάθε αύξησης. 

Οι δήμαρχοι μπορεί να μην μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς πολλά πράγματα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν βάζεις το χέρι στην τσέπη του πολίτη έχεις πολιτικό κόστος και θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν για το μέλλον τις αυξήσεις. Θα συνεχίσουν έτσι να ζητούν μείωση της τιμής του ρεύματος για τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις από το κράτος και θα συσσωρεύουν οφειλές και ελλείμματα.  Ο λογαριασμός εννοείται ότι θα πληρωθεί από τους πολίτες είτε άμεσα, με τεράστια αύξηση στους λογαριασμούς στο μέλλον, είτε έμμεσα μέσα από φόρους και μείωση δημοσίων επενδύσεων. Η υπεύθυνη στάση επιτάσσει αναπροσαρμογές στη λειτουργία για μείωση εξόδων και λελογισμένη αύξηση τελών, δεν πρόκειται όμως να γίνει τίποτα. Ο εκλογικός πολιτικός κύκλος μεταθέτει τα πάντα για μετά τις εκλογές κάνοντας δυσκολότερα διαχειρίσιμη την κατάσταση στο μέλλον. Αλλά μέχρι τότε έχει ο Θεός της Ελλάδος!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 20:22