Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 21:34

Αναζητούν άλλοθι για την αποτυχία

Γράφτηκε από τον

Αναζητούν άλλοθι για την αποτυχία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να προχωρήσει σε σειρά μετακινήσεων στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακινήσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αυτές γίνονται. Η τοποθέτηση υπαλλήλων είναι αρμοδιότητα του δημάρχου, αλλά αυτές θα πρέπει να γίνονται μέσα από μια συνολική αξιολόγηση και σε ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου. Δεν είναι παιχνίδι “φύγε εσύ, έλα εσύ”, για να αλλάζουν άνθρωποι σε γραφεία και καρέκλες. 

Αν ο δήμαρχος προχωρούσε σε μία συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη λειτουργία του, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όταν όμως γίνονται επιλεκτικές μετακινήσεις δημιουργούνται αντιδράσεις, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η υποψία ότι αυτές υπαγορεύτηκαν επειδή κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν  προς τις υποδείξεις! Με βάση αυτά που έχουν γίνει γνωστά, το «ξήλωμα» της Οικονομικής Υπηρεσίας έχει να κάνει με τις ενστάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων ως προς τη νομιμότητα προγραμματικών συμβάσεων που προωθούσε η δημοτική αρχή. Η κάθε δημοτική αρχή θέλει τη διευκόλυνσή της και προωθεί λύσεις που θεωρεί ότι εξυπηρετούν καλύτερα το στόχο της, ενώ οι υπάλληλοι -ειδικά των οικονομικών υπηρεσιών που διαχειρίζονται λεφτά των φορολογούμενων- οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα το νόμο. Αυτό είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και όχι να υπακούν σε εντολές του εκάστοτε δημάρχου. 

Ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε αντιδήμαρχος είναι περαστικοί από το δήμο και δεν βιοπορίζονται από τη συγκεκριμένη δουλειά, ενώ ο υπάλληλος άμα μπλέξει θα τρέχει στα δικαστήρια και θα κινδυνεύει να χάσει το μεροκάματό του. Διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά και δικλίδες ασφαλείας για να τηρούνται οι νόμοι. Οι αιρετοί σήμερα είναι, αύριο δεν είναι, και αν έχουν και 2-3 δίκες στο μέλλον θα την βρουν την… άκρη. Τον υπάλληλο ποιος θα τον σώσει όταν θα κατηγορηθεί ότι «διευκόλυνε» στην παράκαμψη του νόμου; Οι αιρετοί οφείλουν να σέβονται τη δουλειά και την προσωπικότητα κάθε εργαζόμενου. Η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός δεν οδηγούν πουθενά. Τη σκληρή πραγματικότητα της προσωρινότητας την καταλαβαίνουν όλοι όταν απομακρύνονται από τη θέση ευθύνης. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να παράγει έργο και αναζητεί λύσεις αλλά και άλλοθι. Οι μετακινήσεις και η επίδειξη πυγμής με «ξηλώματα» αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις που δείχνουν εκνευρισμό και αγωνιώδη προσπάθεια να πιαστούν από κάπου για να φρενάρουν την πτώση.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 20:35