Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 19:50

Δεν θα χαθεί μία σεζόν αλλά η ευκαιρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα εστίασης της Μεσσηνίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Δεν είναι δηλαδή ότι θα ταλαιπωρηθεί μία μέρα ένας πελάτης, αλλά ότι θα δημιουργηθεί μία κακή εικόνα που θα έχει επιπτώσεις και στο μέλλον. Εάν η τουριστική έκρηξη της Μεσσηνίας συνδεθεί με κακή παροχή υπηρεσιών αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτό θα είναι καταστροφικό.

Η έλλειψη εργαζομένων οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: Ο κυριότερος έχει να κάνει με την εποχικότητα και τις αμοιβές που προσφέρονται και ο άλλος με την εξεύρεση καταλυμάτων για εργαζόμενους, οι οποίοι δεν κατάγονται από την περιοχή. Οι αμοιβές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων οι οποίοι αναζητούν καλύτερες σε όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν εποχικά, δεν έχουν πού να μείνουν μιας και τα σπίτια που νοικιάζουν δεν είναι για όλο το χρόνο αλλά για οκτώ με εννέα μήνες, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα ενοικιάσουν το καλοκαίρι με βραχυχρόνια μίσθωση. Υπάρχει δηλαδή συνδυασμός γεγονότων που μεγιστοποιεί το πρόβλημα.

Οι επαγγελματίες δυσκολεύονται, αλλά οφείλουν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Όταν ένα κατάστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει 20 τραπέζια αλλά 10, θα πρέπει να τα μειώσει σε 10, όταν έχεις μία κουζίνα η οποία δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα περιορίζεις τον κατάλογό σου. Το να μην έχεις σερβιτόρους και να απλώνεις ξαπλώστρες στη μισή παραλία είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσεις και εσύ και η περιοχή. Το καλοκαίρι είναι ακόμα στην αρχή και η εξεύρεση λύσεων μέσα από την αύξηση των αμοιβών και παροχών σε εργαζόμενους αλλά και προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας, είναι απολύτως απαραίτητα. Δεν κινδυνεύει να χαθεί μόνο μία σεζόν, αλλά να χάσει η περιοχή συνολικά μια ευκαιρία. Όσοι νομίζουν ότι θα τη βγάλουν με τα… ψέματα κάνουν κακό στον εαυτό τους αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 20:09