Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 19:41

Η εκπροσώπηση της εκκωφαντικής σιωπής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η εκπροσώπηση της εκκωφαντικής σιωπής

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον αποκλεισμό από τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι τον Δήμο Καλαμάτας στις επίσημες συναντήσεις τον εκπροσωπεί ο δήμαρχος. Δεν νομίζουμε να αμφισβήτησε κανένας το δικαίωμα του δημάρχου να εκπροσωπεί το δήμο και είναι τουλάχιστον ατυχής η συγκεκριμένη απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι θα αποτελούσε στοιχείο πολιτικού πολιτισμού η παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στις συγκεκριμένες συναντήσεις. Τη στιγμή που στις συναντήσεις «χώραγαν» οι αντιδήμαρχοι γιατί περίσσευαν οι υπόλοιποι;

Η κοινή στάση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα μιας περιοχής οικοδομείται μέσα από σχέσεις αλληλοεκτίμησης και σεβασμού. Οι αποκλεισμοί και η επίδειξη μεγαλείου αποκαλύπτουν το πόσο προσχηματική είναι η επίκληση της ενότητας και της κοινής πορείας στα μεγάλα θέματα. Η παρουσία της αντιπολίτευσης στις συναντήσεις δεν θα αφαιρούσε κάτι από το ρόλο του δημάρχου, αντίθετα θα προσέθετε καθιστώντας τους πάντες υπεύθυνους. Η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις δίνει στους πάντες τη δυνατότητα να αποκτούν ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των πραγμάτων και εμμέσως πλην σαφώς τους δεσμεύει σε ένα πλαίσιο κοινής πορείας.

Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει νόημα μόνο όταν προωθεί τη συναίνεση, τη συναντίληψη και τον αλληλοσεβασμό σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Οι δήμαρχοι που θεωρούν τον εαυτό τους προέκταση της κομματικής ιεραρχίας δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο δήμο και τους πολίτες. Η ενοποίηση δυνάμεων είναι αυτό που έχει σημασία και η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να πάει παρακάτω μια περιοχή.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας θα μπορούσε με την παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων να εκφράσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό για τις επιλογές  τόσο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος όσο και για το αντιπλημμυρικό. Να υπογραμμίσει έστω ότι δεν μπορεί να αγνοείται η άποψη των τοπικών παραγόντων. Προτίμησε να αποκλείσει και να σωπάσει αποδεχόμενος τις επιλογές άλλων με το ατράνταχτο επιχείρημα… τι να κάνουμε ρε παιδιά, έτσι αποφάσισαν! Η απουσία διεκδίκησης και υποστήριξης των θέσεών σου αποτελεί τρανταχτή απόδειξη αδυναμίας. Η εκπροσώπηση έχει τελικά νόημα όταν κάποιος έχει κάτι να πει, το να κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι στις αποφάσεις άλλων δεν λογίζεται ως εκπροσώπηση!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 20:13

NEWSLETTER