Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 21:41

Ωρα αποφάσεων για το δυτικό παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ενοποίηση και αξιοποίηση του δυτικού παραλιακού μετώπου περνούσε μέσα από την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Αυτή ήταν η αναπτυξιακή προτεραιότητα των τοπικών αιρετών οργάνων τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία εγκαταλείφθηκε με κυβερνητική απόφαση. Όσοι λοιπόν κόπτονται για τη δύναμη και τη χρησιμότητα των τοπικών εξουσιών και των θεσμών της, καλό θα είναι να μην το πράττουν ανά περίπτωση και με βάση το τι εξυπηρετεί τη δική τους κομματική ή προσωπική αντίληψη για τα πράγματα. Δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη τα τοπικά εκλεγμένα όργανα για ζητήματα κομβικής σημασίας με σαθρά επιχειρήματα. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπεται η παραλιακή χάραξη με το επιχείρημα ότι χρειάζονται κάποιες συμπληρωματικές μελέτες και να επιλέγεται μια άλλη λύση, η οποία δεν είχε καθόλου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωμένες μελέτες!  

Μένει βεβαίως να δούμε ποια θα είναι τελικά η εξέλιξη σε σχέση με την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια και στις υποσχέσεις και πολύ φοβούμαστε ότι μετά τις εκλογές θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατασκευή γέφυρας στις εκβολές του Παμίσου, που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το μεγάλο βήμα ενοποίησης της Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας με την Μπούκα της Μεσσήνης αρχικά και όλου του παραλιακού μετώπου μέχρι το Πεταλίδι σε βάθος χρόνου. Μία γέφυρα προφανώς δεν αρκεί, αλλά αποτελεί το μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής.

Η ήπια οδική σύνδεση και η παράλληλη ανάπτυξη πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου θα αναδείξουν την ομορφιά της περιοχής και θα δημιουργήσουν συνθήκες για επενδύσεις στον τουρισμό και την αναψυχή. Χρειάζεται οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης να ξεκινήσουν το σχεδιασμό για την ανάπτυξη υποδομών αλλά και για τη διευκόλυνση επενδύσεων στο δυτικό παραλιακό μέτωπο. Καλοί οι δρόμοι και οι ποδηλατόδρομοι, αλλά πρέπει να οδηγούν κάπου. Η διασύνδεση του πουθενά με το τίποτα είναι πεταμένα λεφτά σε μελέτες και έργα χωρίς πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Η περιοχή έχει χορτάσει μελέτες, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν αλλά έχουν και αμφίβολο αναπτυξιακό όφελος. Απαιτούνται παρεμβάσεις και έργα με μετρήσιμο αναπτυξιακό όφελος. Οι ευκαιρίες που χάνονται δύσκολα αναπληρώνονται και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν χαθεί πάρα πολλές.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 20:28