Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 21:12

Λιμάνια, νοσοκομεία και λαϊκίστικες υπερβολές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λιμάνια, νοσοκομεία και λαϊκίστικες υπερβολές

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το μέγεθος της πολιτικής κοροϊδίας αναδεικνύεται όταν οι λαϊκιστές πολιτικοί από τα γενικόλογα αναγκαστούν να περάσουν στα ειδικά και τα συγκεκριμένα. Οι μεγάλες αποκαλύψεις αλλά και οι τραγωδίες έρχονται όταν φτάνει η στιγμή να εφαρμοστούν τα μεγάλα λόγια και οι φανφάρες. Οι φανφαρόνοι στην περίπτωση που έχουν επίγνωση της κοροϊδίας θα επιδοθούν σε κυβιστήσεις, ενώ οι αδίστακτοι θα οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες σε τραγωδία. Τα ιστορικά παραδείγματα πολλά, οι κωλοτούμπες αμέτρητες και οι τραγωδίες τεράστιες, αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενες.

Τα γλυκά λόγια του λαϊκισμού παρασέρνουν εύκολα απελπισμένους πολίτες που αναζητούν μια θεωρία να πιαστούν για να ελπίζουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που λέγονται στον δημόσιο διάλογο από ακραίους λαϊκιστές είναι τόσο εξωφρενικά, που αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν άνθρωποι να παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις θεωρίες αλλά και αυτόν που τις διακινεί. Δυστυχώς όμως η απελπισία αλλά και το έλλειμμα στοιχειωδών γνώσεων είναι τόσο μεγάλο που δίνει τη δυνατότητα να διακινούνται απίθανες θεωρίες και προτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας προχθές στην Καλαμάτα υποστήριξε ότι το λιμάνι της πόλης θα μπορούσε να λειτουργεί όπως τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Αμβούργου και αυτό δεν γίνεται επειδή οι Έλληνες πολιτικοί είναι υποχείριο των γερμανικών συμφερόντων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα λέγοντας πως το στρατόπεδο της Καλαμάτας πρέπει να μετατραπεί σε νοσοκομείο για τη Δυτική Μάνη.

Με δυο λόγια, το λιμάνι της Καλαμάτας δεν λειτουργεί γιατί οι Έλληνες πολιτικοί στηρίζουν τα λιμάνια του Αμβούργου και της Αμβέρσας και χρειαζόμαστε άλλο ένα νοσοκομείο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το υπάρχον για να περιθάλπει Μανιάτες! Νομίζουμε ότι αυτά τα δύο παραδείγματα αρκούν για να καταλάβει ο καθένας το μέγεθος της υπερβολής. Δυστυχώς όμως «όσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό» και πάνω σε αυτή τη θεωρία έχουν στηθεί πολιτικές καριέρες, κόμματα, αλλά και τραγωδίες. Σε συνθήκες υγειονομικής, οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης οι θεωρίες συνωμοσίας, ο ανορθολογισμός και η ακραία αντιπαράθεση οδηγούν εύκολα σε τραγωδίες. Στο χέρι των πολιτών είναι να κλείσουν το δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό, χρειάζεται απλώς να χρησιμοποιούν την κοινή λογική.

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 20:13

NEWSLETTER