Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 21:03

Το φιάσκο της απογραφής επηρεάζει τις εκλογές 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το κυβερνητικό φιάσκο με την απογραφή όλα δείχνουν ότι θα επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 δεν έχουν ακόμα επισημοποιηθεί, με αποτέλεσμα 7 μήνες μετά να μην ξέρουμε τον πληθυσμό της χώρας και πώς αυτός κατανέμεται σε κάθε περιοχή. Η αδυναμία αυτή δεν δίνει τη δυνατότητα αφενός να αναδειχθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και αφετέρου να γίνει η κατανομή των βουλευτικών εδρών με βάση τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα. Στην περίπτωση λοιπόν που γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, όπως πιθανολογείται, δεν θα έχει αναδειχθεί το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ θα είναι πλασματική η εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Η κατανομή εδρών με την απογραφή του 2011 αφήνει αμετάβλητο το πολιτικό τοπίο σε τοπικό επίπεδο. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων με τους 4 άνδρες και τις 3 γυναίκες δεν μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει το παιχνίδι με τη συμμετοχή νέων προσώπων. Το ψηφοδέλτιο ειδικά της Ν.Δ. με τους 4 εκλεγμένους βουλευτές θα παραμείνει σχεδόν ίδιο, εκτός και υπάρξει συγκλονιστική ανατροπή της τελευταίας στιγμής, που θα οδηγήσει σε αποστρατεία την παλιά φρουρά που εκλέγεται στο νομό από τη δεκαετία του ‘80.  

Η κατανομή των εδρών σε μια πενταεδρική περιφέρεια, όπως η Μεσσηνία, ακολουθεί μία πολύ συγκεκριμένη φόρμα τόσο στις εκλογές με απλή αναλογική όσο και σε αυτές με την ενισχυμένη. Στις εκλογές με απλή αναλογική το πρώτο κόμμα θα πάρει μέχρι 2 έδρες και όλα τα υπόλοιπα που μπαίνουν στη Βουλή διεκδικούν από 1 ανάλογα με τα υπόλοιπά τους και την τοπική δυναμική τους. Στην περίπτωση που έχουμε νέες εκλογές με ενισχυμένη θα έχουμε επανάληψη των γνωστών από το παρελθόν κατανομών, με το 3-1-1 να είναι το πιθανότερο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για κατανομή των εδρών με βάση την απογραφή του 2011 ξεκαθαρίζει το τοπίο και ανοίγει τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Τα κόμματα ετοιμάζονται για εκλογές το Σεπτέμβριο και είναι βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους. Είναι πάντως φανερό ότι τα ελλιπή δημογραφικά στοιχεία επηρεάζουν την εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα της κατανομής των εδρών. Ένα κράτος που δεν μπορεί να μετρήσει ούτε τους κατοίκους του με βάση το νόμο και τις προθεσμίες που το ίδιο έχει θεσπίσει, είναι απλώς αποτυχημένο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 20:20