Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 21:12

Να υπερβούμε το παλιό της αποτυχίας

Γράφτηκε από τον

Να υπερβούμε το παλιό της αποτυχίας

 

Έχουμε πλέον μπει στην τελευταία στροφή του καλοκαιριού. Οι βόλτες και τα πανηγύρια δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα της δύσκολης καθημερινότητας.

Μπαίνουμε σε μια περίοδο με μεγάλες αβεβαιότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την οικονομία να ταλανίζεται από το κόστος της ενέργειας και τα νοικοκυριά να κλυδωνίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μπαίνει ταυτόχρονα σε προεκλογική περίοδο, με την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελούν τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό, τα οποία όλα δείχνουν ότι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο τουρισμός για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, θα στηρίξει την οικονομία της χώρας. Αποτελεί τη μεγάλη πηγή εσόδων και κινεί το σύνολο της οικονομίας από τον πρωτογενή τομέα έως τη μεταποίηση. Στα επιπρόσθετα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό στρέφονται οι ελπίδες για ενίσχυση των νοικοκυριών την επόμενη περίοδο, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Αύγουστος φαίνεται πως πήγε εξαιρετικά, δεν αρκεί όμως για να καλύψει τις ανάγκες όσων απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού. Η Μεσσηνία και η Νότια Πελοπόννησος έχουν τεράστιες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα, οι οποίες μένουν αναξιοποίητες και θα παραμένουν σε αυτή την κατάσταση όσο δεν υπάρχουν επενδύσεις. Η περιοχή χρειάζεται καταρχήν αύξηση στη δυναμικότητα κρεβατιών, έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Κρήτης είναι ένας απολύτως επιτεύξιμος στόχος.

Τα πανηγύρια και οι τοπικές γιορτές προϊόντων απευθύνονται σε ντόπιους και ανακυκλώνουν κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια χωρίς να βελτιώνουν τα πράγματα. Η μιζέρια της γκρίνιας για αυτά που έπρεπε να κάνουν κάποιοι άλλοι -και κυρίως το κράτος- από αυτούς που διαχειρίζονται μονοπωλιακά προϊόντα, δεν είναι απλώς ενοχλητική αλλά προκλητική. Είναι καιρός η περιοχή να υπερβεί πρόσωπα ταυτισμένα με την αποτυχία της διαρκούς συρρίκνωσης του εισοδήματος. Πρόσωπα που μετέτρεψαν θεσμούς και οργανώσεις σε οικογενειακά μαγαζιά και προσωπικά φέουδα και συνεχίζουν με θράσος να κουνούν και το δάκτυλο. Η περιοχή έχει ανάγκη να υπερβεί το παλιό σε όλα τα επίπεδα.

panagopg@gmail.com