Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 22:28

Για να αποτραπεί η εγκατάλειψη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για να αποτραπεί η εγκατάλειψη

 

 

Το ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία.

Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, η περιοχή διαθέτει εξαιρετικά μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του τουρισμού, τα οποία μένουν αναξιοποίητα. Μπορεί δηλαδή μέσα στην επόμενη δεκαετία να προσεγγίσει την τουριστική ανάπτυξη που έχουν άλλες περιοχές της χώρας και να αυξήσει αντίστοιχα το τοπικό εισόδημα. Η Μεσσηνία μπορεί να αποφύγει τα αρνητικά του μαζικού τουρισμού και να στοχεύσει στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και σε αυτή την προσπάθεια έχει το πλεονέκτημα της Costa Navarino που δείχνει το δρόμο.

Οι αριθμοί των αφίξεων σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έσοδα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που διαψεύδει τις... μοιρολογίστρες και τις εκτιμήσεις του... Μπάμπη του Σουγιά που δεν πάει καλά το μαγαζί του. Αναμφίβολα υπάρχουν διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή και από μαγαζί σε μαγαζί, αλλά η μεγάλη εικόνα αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία -και αυτή είναι θετική. Ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα και η περιοχή έχει δυνατότητες να αυξήσει το μερτικό της. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της διαμονής και επιτάχυνση της διαδικασίας παραχώρησης του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Η “αντίσταση” και τελικά η ματαίωση της παραχώρησης του Αεροδρομίου στη Fraport αποτελεί το μεγαλύτερο τοπικό πολιτικό έγκλημα της περασμένης δεκαετίας.

Είναι καιρός να γίνει κατανοητό από όλους ότι η περιοχή για να αναστρέψει τη δημογραφική της συρρίκνωση θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Ο τουρισμός μπορεί να “κρατήσει” και τους υπόλοιπους τομείς παραγωγής και ειδικότερα τον αγροτικό. Τα τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μέσα από τον τουρισμό μπορούν να φέρουν μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες της περιοχής. Αν δεν υπάρξουν πολιτικές που στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη και μείνουμε στα παλιά σχήματα είναι βέβαιο ότι την επόμενη δεκαετία θα έχουμε εγκαταλελειμμένα χωριά και καλλιέργειες.

 


NEWSLETTER