Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 21:29

Εκτός συζήτησης το βασικό πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκτός συζήτησης το βασικό πρόβλημα

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και την παραγωγικότητα, αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει ανέργους, εργαζομένους και συνταξιούχους. Η πολιτική συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να είναι κυρίαρχη και η ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπισή του βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς όμως ουδείς ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ένας “καψερός” δημοσιογράφος που έθεσε μια ερώτηση για το ζήτημα στον πρωθυπουργό κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, δέχτηκε τα πυρά των στρατευμένων αγωνιστών του Twitter, οι οποίοι θεώρησαν ανούσια και “στημένη” τη συγκεκριμένη ερώτηση!

Το να βρίσκεται η συζήτηση πάντα εκτός θέματος βολεύει τη διακίνηση εύκολων λύσεων. Μπορείς να μοιράζεις λεφτά από λεφτόδεντρα και να ασκείς φιλικές προς τον πολίτη πολιτικές, χωρίς να απαντάς στο ποιος θα παράγει. Είναι εύκολο να τάζεις αύξηση των συντάξεων και κάθε μορφής παροχών, χωρίς να εξηγείς πώς καθιστάς βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα που είναι κατά βάση αναδιανεμητικό. Είναι ωραίο να μιλάς για νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά πρέπει να απαντάς στο πώς και από ποιους. Όταν, για παράδειγμα, στη Μεσσηνία οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις και με δεδομένο ότι στα χωριά της οι κάτοικοι στο 90% είναι άνω των 70 ετών, δεν μπορείς να μιλάς για καμία μελλοντική παραγωγική δραστηριότητα.

Το έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι στη Μεσσηνία μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει δυναμικό να μαζέψει τις ελιές, ενώ και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα έχουν εργατικά χέρια για να λειτουργήσουν. Χρειάζεται να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που έρχεται. Οι εποχικοί εργάτες στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό δεν αποτελούν βιώσιμη λύση. Η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ενός σύγχρονου κράτους, ενώ δεν βοηθά στη διατήρηση ενός βιώσιμου κοινωνικού συστήματος. Το δημογραφικό είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας, γιατί αφορά την οικονομία αλλά και την εθνική της υπόσταση. Μένει εκτός συζήτησης, γιατί δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και δεν λύνεται με “έναν νόμο και ένα άρθρο”, αλλά όσο δεν αντιμετωπίζεται τόσο θα μικραίνουμε και θα φτωχαίνουμε.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER