Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 20:09

Αλλαγή πρακτικών για αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας απαντώντας στο Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλος για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης συκιών δεν αφήνει  περιθώρια παρερμηνειών: “Η αντικατάσταση υφιστάμενων «γερασμένων» δενδρωδών καλλιεργειών με όμοιες, ως προς την ποικιλία και την καλλιεργητική τεχνική, ονομάζεται «απλή αντικατάσταση», δεν θεωρείται αναδιάρθρωση, και γι' αυτό δεν ενισχύεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” Επισημαίνει επίσης πως  “Όσον αφορά το «διαφυγόν εισόδημα» τέτοια χρηματοδότηση επιτρέπεται μόνο στα δασικά είδη για τη δημιουργία δασικών εκτάσεων και όχι στα παραγωγικά είδη”. Με δυο λόγια θέτει τέλος στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματος αντικατάστασης παλιών συκιών με νέες της ίδια ποικιλίας.

Έχει όμως ιδιαίτερη ενδιαφέρον αυτό που προτείνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου “με τη συγκεκριμένη πρόσκληση δίνεται η δυνατότητα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σύκων και Ξηρών Καρπών "ΣΥΚΙΚΗ” να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με την εγκατάσταση ποικιλιών προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξαγωγική δυναμική, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των μελών του και τη δημιουργία εκμεταλλεύσεων οικονομικά βιώσιμων, με εξαγωγικό χαρακτήρα». 

Με απλά λόγια  το υπουργείο ζητεί να αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζεται το ζήτημα αναδιάρθρωσης καλλιέργειας της συκιάς στην περιοχή. Ζητά δηλαδή να αντικατασταθούν τα δέντρα με νέα ποικιλία ανθεκτικότερη στην κλιματική αλλαγή προκειμένου να μην έχουμε κάθε χρόνο καταστροφές και αποζημιώσεις. Είναι αυτό εφικτό; Προφανώς και είναι, αν είχε εδώ και χρόνια υπάρξει συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα έτσι ώστε να έχει υπάρξει τροποποίηση φυτωρίων. Μπορούσε δηλαδή να αναπτυχθεί  ποικιλία που να έχει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά με βελτιώσεις τόσο σε σχέση με την ποιότητα όσο και την αντοχή στα καιρικά φαινόμενα. 

Αυτά για να γίνουν προϋποθέτουν συνεταιριστικές οργανώσεις που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο επιστημονικό επίπεδο και επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. Βασικά να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο προϊόν και τον παραγωγό. Όταν όμως η προτεραιότητα είναι η είσπραξη ενοικίων και γενικότερα το Real Estate, άντε και κανένα ΚΕΚ για να βολεύονται συγγενείς και φίλοι, δεν υπάρχει χρόνος για αναζήτηση νέων ποικιλιών και καλλιεργητικών τεχνικών. Με αυτά τα μυαλά θα ζητάμε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις με την παραγωγή κάθε χρόνο να μειώνεται και την καλλιέργεια να εγκαταλείπεται. Θα μείνουν όμως τα ακίνητα και αυτά προφανώς σε κάποιος αρκούν. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 19:10