Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 22:40

Η σχέση της σταφίδας με τον καταναλωτή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Είναι επίτευγμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού η φετινή τιμή του ελαιολάδου; Προφανώς και όχι. Τότε γιατί είναι αποτέλεσμα της «εγκληματικής» τους πολιτικής η κατακρήμνιση της τιμής στη σταφίδα; Η αντίφαση προφανής, αλλά ποιος δίνει σημασία. Η δουλειά να γίνεται και το «μεροκάματο» των δήθεν φιλολαϊκών να βγαίνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι «αγωνιστές» φίλοι των αγροτών υποστηρίζουν την απομόνωση της χώρας από τον δυτικό κόσμο, όπου με «εγγυημένες τιμές» θα καταναλώνουμε όσο λάδι και σταφίδα θέλουμε ζώντας σε παραδείσους φτώχειας και ανέχειας, αν δεν έχουμε βεβαίως μετατραπεί σε Συρία ή Λίβανο.
Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί ότι το «ενδιαφέρον» είναι υποκριτικό, αλλά ο θόρυβος που γίνεται δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνει σοβαρή συζήτηση για το μέλλον μιας σειράς προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η σταφίδα. Η τιμή ενός προϊόντος εξαρτάται από τη ζήτησή του από τους καταναλωτές. Αν οι καταναλωτές σταματήσουν να προτιμούν ένα προϊόν, κανένας δεν μπορεί να επιβάλει την κατανάλωσή του και βέβαια να στηρίξει την τιμή του. Το βασικό πρόβλημα της σταφίδας λοιπόν είναι η διάθεσή της στην αγορά. Αυτό είναι το ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα ζητήματα, που είναι βεβαίως σημαντικά και χρειάζονται αντιμετώπιση, αλλά επιφέρουν οριακή βελτίωση της κατάστασης.   
Το πρόβλημα με τα αποθέματα σταφίδας που προέκυψε δεν αντιμετωπίστηκε με ουσιαστικό και δίκαιο τρόπο. Η σύγκρουση συνεταιριστικών οργανώσεων και εμπόρων δεν βοήθησε το προϊόν αλλά ούτε και τους ίδιους, μιας και σε βάθος χρόνου όλοι θα πληρώσουν την έλλειψη συνεννόησης. Κανένας αγρότης δεν πρόκειται να καλλιεργεί ένα προϊόν με ζημιά και χωρίς προϊόν δεν θα υπάρχουν και εταιρείες εμπορίας. Είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε τύφλωση και κάποιοι έχουν επιλέξει μαζί με τη δική τους επιβίωση να πάρουν μαζί και το προϊόν. Όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρουν και αυτή είναι η αποτυχία. Η κυβέρνηση προφανώς και δε χειρίστηκε με ορθό τρόπο τη σύγκρουση συμφερόντων στην εμπορία της σταφίδας. Άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν με απολύτως καταστροφικό τρόπο και έχει ευθύνη για αυτό. Η σταφίδα όμως δεν θα σωθεί με παρεμβάσεις κυβερνητικές αλλά μόνο μέσα από την αποκατάσταση της σχέσης με τον καταναλωτή. Το κακό είναι ότι ενώ για όλα τ’ άλλα όλοι είναι λαλίστατοι, γι’ αυτό κανένας δεν μιλά. Το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

panagopg@gmail.com