Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 21:37

Κάνουν την ανάγκη κομματική φιλοτιμία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κάνουν την ανάγκη κομματική φιλοτιμία

 

 

Ο Παναγιώτης Νίκας έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στις κομματικές εκδηλώσεις της Ν.Δ. -άλλη μια ένδειξη της πρόθεσής του να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στη θέση του περιφερειάρχη.

Στην κοπή πίτας της Ν.Δ. στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης επισήμανε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών «θα κριθεί το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές και τους μεγάλους δήμους» και βέβαια ότι οι υποψηφιότητες αποφασίζονται από τους προέδρους των κομμάτων.

Τα κόμματα και οι αρχηγοί θα ανακοινώσουν τις επιλογές τους μετά τις εθνικές εκλογές. Στις Περιφέρειες, ακόμα και αν φτάσουμε Ιούλιο, υπάρχει χρόνος για ψηφοδέλτια και για προεκλογική εκστρατεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει αναγνωρίσιμος υποψήφιος. Σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές και πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης, οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες και τα πράγματα εξαιρετικά απλά. Ανατροπές και εκπλήξεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στην περίπτωση που έχουμε εκλογική ήττα της Ν.Δ. -εκεί το παιχνίδι αλλάζει και υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ανατροπή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ποντάροντας όλα τα λεφτά τους στις εθνικές εκλογές. Η ακολουθούμενη στρατηγική είναι λύση ανάγκης, γιατί κανένα δεν έχει δομημένη αυτοδιοικητική παράταξη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης νομίζουν ότι θα μπορέσουν να επικρατήσουν των περιφερειακών αρχών μόνο με την ώθηση των εθνικών εκλογών. Κάνουν λάθος, γιατί αυτοδιοικητικές παρατάξεις δεν στήνονται με αποτυχημένους να εκλεγούν βουλευτές ούτε με ευκαιριακές συμμαχίες με πολιτικούς τυχοδιώκτες.

Η Ν.Δ. έχει πλεονέκτημα γιατί διαθέτει εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους -οι υπόλοιποι έχουν έλλειψη στρατηγικής και προσώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ν.Δ. ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος δύσκολα θα χάσει σε Περιφέρεια και δήμους. Η μόνη περίπτωση ήττας είναι η εσωκομματική μάχη χωρίς όρους και όρια, με τις προσωπικές στρατηγικές να λειτουργούν διαλυτικά. Αυτό δεν είναι απίθανο ως σενάριο αλλά αρκετά δύσκολο, γιατί η εξουσία έχει μια δυνατή συγκολλητική ιδιότητα και αυτό το γνωρίζουν όλοι κάνοντας στο τέλος την ανάγκη… κομματική νομιμοφροσύνη φιλοτιμίας!

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 08:28

NEWSLETTER