Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 14:45

Η επόμενη εκλογική ημέρα συνέχεια της προηγούμενης

Γράφτηκε από τον

Η επόμενη εκλογική ημέρα  συνέχεια της προηγούμενης

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αν πριν τις κάλπες του Μαΐου υπήρχε μικρό ενδιαφέρον από τους πολίτες, σε αυτές υπάρχει απλώς η προσδοκία επικύρωσης του προηγούμενου αποτελέσματος. Η χαλαρή προεκλογική περίοδος είχε τελικά την εξήγησή της. Το «σβηστό» προεκλογικό κλίμα συνεχίστηκε και νομίζουμε πως όλοι γνωρίζουν πάνω - κάτω τι θα βγάλουν οι κάλπες. Οι τελικές λεπτομέρειες του εκλογικού αποτελέσματος θα καθορίσουν πάντως το μέγεθος της νίκης αλλά και της ήττας, που θα καταγράψει η κάθε πλευρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητεί μια νίκη που θα του δίνει άνεση κινήσεων και ορίζοντα τετραετίας. Θέλει δηλαδή ποσοστό πάνω από 40% και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 165 βουλευτών. Έτσι θα μπορέσει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα δημοτικές και ευρωεκλογές και, το σημαντικότερο, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δίνει ευχέρεια χειρισμών στη συγκρότηση κυβέρνησης και ευκολία διαχείρισης των υποψηφιοτήτων σε δήμους και Περιφέρειες. Η άνετη επικράτηση θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες σε επίδοξους Προέδρους της Δημοκρατίας από το χώρο της Ν.Δ. Και υπάρχουν αρκετοί πρώην, που έμμεσα ή άμεσα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη θέση.

Όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει εξασφαλισμένο ποσοστό πάνω από 40%. Αυτό που είναι άγνωστο είναι ο αριθμός των βουλευτών, μιας και αυτός θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου. Όσο μεγαλύτερα είναι τα αδιάθετα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3%, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των βουλευτών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Τα κόμματα που συνωστίζονται στο κατώφλι εισόδου στη Βουλή είναι αρκετά και αυτή η κρίσιμη λεπτομέρεια θα κρίνει πολλά σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμο να κρατήσουν έστω τα ποσοστά του Μαΐου και να μην κατρακυλήσει ακόμα χαμηλότερα. Αν η απόσταση με το ΠΑΣΟΚ μικρύνει ακόμα περισσότερο, τα πράγματα παίρνουν μια εντελώς διαφορετική τροπή. Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα δεν μπορούν να προβλεφθούν και τα πράγματα δεν θα εξαρτώνται μόνο από τους ίδιους αλλά και από το πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία είναι αρκετά πιθανό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το χώρο. Το πώς θα διεξαχθεί ο εσωκομματικός διάλογος και τι θα επιλέξει ο Τσίπρας και μια σειρά από στελέχη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα -ενδεχομένως και με μεσσηνιακό ενδιαφέρον. Η προώθηση του Αλέξη Χαρίτση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα συνολικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά νέα αύξηση του ποσοστού του και «μηδενισμό» της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανομολόγητος στόχος είναι να καταστεί από αυτές τις εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Επισήμως πάντως θεωρούν ότι μπορούν μέσα από μια καλή καταγραφή στις δημοτικές εκλογές και αξιοποιώντας το κενό που θα αφήσει το επόμενο διάστημα η εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2024. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα εξαρτηθεί από το ποσοστό σε αυτές.

Την αυθεντική έκφραση της Αριστεράς διεκδικεί μετά από χρόνια ξανά το ΚΚΕ. Η άνοδος των ποσοστών στις εκλογές του Μαΐου, σε συνδυασμό με την απογοήτευση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δώσει νέο αέρα στο ΚΚΕ, το οποίο παραμένει η ελληνική εξαίρεση του ευρωπαϊκού κανόνα. Το πόσο θα διευρυνθεί η συγκεκριμένη αντισυστημική επιλογή στο μέλλον θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά είναι φανερό ότι η ψήφος διαμαρτυρίας αποτελεί πλέον στόχο της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα δώσουν τη μάχη της εισόδου στη Βουλή, αλλά δεν πρόκειται να παίξουν κανένα ουσιαστικό ρόλο. Στα δεξιά της Ν.Δ. υπάρχει πλέον ένα σημαντικό ακροατήριο, που όσο παραμένει κατακερματισμένο σε διάφορα κομματίδια δεν δημιουργεί πολιτικό ζήτημα. Αυτό που έχει πάντως σημασία είναι ο αθροιστικά μεγάλος αριθμός πολιτών που ασπάζεται ψεκασμένες και συνωμοσιολογικές θεωρίες νομίζοντας ότι έτσι στηρίζουν την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια.

Την Κυριακή το βράδυ θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές των κομμάτων σε σχέση με τη στήριξη υποψηφίων και η δυναμική που αυτοί θα αναπτύξουν, θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Οι λεπτομέρειες και οι νέες ισορροπίες που θα προκύψουν, θα καθορίσουν πολλά και σε τοπικό επίπεδο. Η κάθε εκλογική μάχη είναι συνέχεια της προηγούμενης και καθορίζει το αποτέλεσμα της επόμενης, τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, γιατί πάντα υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις και… Εφιάλτες.

panagopg@gmail.com