Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 21:00

Ενα σημαντικό πρώτο βήμα

Γράφτηκε από τον

Ενα σημαντικό πρώτο βήμα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προβολή της Καλαμάτας αυτή την περίοδο με καταχωρίσεις σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης είναι μια σωστή επιλογή της δημοτικής αρχής. Είναι μια αυτονόητη κίνηση που έπρεπε να γίνεται συστηματικά εδώ και χρόνια. «Κάλλιο αργά παρά πότε»! Η συγκεκριμένη κίνηση χρειάζεται όμως να ενταχθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική, η οποία θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Να μην αποτελέσει δηλαδή μια πρωτοβουλία εντυπωσιασμού με 2-3 καταχωρίσεις, που προέκυψαν προφανώς τυχαία και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Η προσέλκυση επισκεπτών τη «νεκρή» τουριστική περίοδο είναι μεγάλο ζητούμενο για την Καλαμάτα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες η περιοχή να γεμίζει με επισκέπτες. Αυτό δυστυχώς μέχρι τώρα δεν συμβαίνει παρότι έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος και υπάρχει πλέον πληθώρα καταλυμάτων και καταστημάτων κάθε είδους. Είναι πλέον προφανές ότι για να επιτευχθεί ο στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου απαιτείται συστηματική δουλειά όλων των εμπλεκομένων. Ο δήμος μπορεί να παίξει το ρόλο του ηγετικού συντονιστή, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν όλοι στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η πραγματοποίηση προσφορών από ξενοδοχεία και καταλύματα, οι δελεαστικές προτάσεις από την εστίαση σε συνδυασμό με στοχευμένες εκδηλώσεις συγκροτούν ένα δελεαστικό πακέτο, το οποίο με τη σωστή προβολή μπορεί να φέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Το θετικό είναι ότι στον δήμο άρχισαν να “ψάχνονται” σε αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή στον τομέα της εστίασης υπάρχουν πρωτοβουλίες και κινητικότητα για προβολή της τοπικής κουζίνας και την αξιοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Υπάρχει δηλαδή μια θετική συγκυρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Με κοινές δράσεις στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μπορεί να γίνει το μεγάλο άλμα. Εννοείται ότι για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια θα απαιτηθούν πόροι, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τον προϋπολογισμό του δήμου, χρειάζεται να βάλουν όλοι το χέρι στην τσέπη και αυτό θα γίνει μόνο αν κατανοηθεί απ’ όλους ότι η προβολή θα βγάλει τα λεφτά της. Τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά, ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια, προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα και να παραμένουν νέοι στην περιοχή. Τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, οι άνθρωποι και οι πράξεις τους κινούν τα πράγματα μπροστά ή συμβιβάζονται με τη συντήρηση της στασιμότητας.

panagopg@gmail.com