Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 22:42

Οι καινούργιοι είναι και πιο πεινασμένοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) έχουν ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα. Στη Μεσσηνία υπάρχει το ΚΕΦΙΑΠ στα Φιλιατρά, παλιά το έλεγαν ΚΑΦΚΑ.

 

 

Το συγκεκριμένο κέντρο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας. Η κοινή γνώμη έχει μάθει ότι κάποιοι υπάλληλοι του συγκεκριμένου Κέντρου κατηγορούνται για οικονομική κατάχρηση. Λίγες ημέρες μετά, το πανελλήνιο πληροφορήθηκε, από τον  τηλεοπτικό σταθμό star, ότι  «τριάντα ψυχές που δεν νιώθουν ούτε τις μύγες που περπατούν πάνω τους την ώρα που τρώνε. Άνθρωποι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχουν αποθηκευτεί, με όλη την σημασία της λέξης, στο παρατημένο από όλους ΚΕΦΙΑΠ στα Φιλιατρά.»

 

Τα δυο αυτά γεγονότα από μόνα τους δείχνουν ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο συγκεκριμένο Κέντρο. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μετά από τις αποκαλύψεις για απειλές που έκανε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας ο δήμαρχος και πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Κατσίβελας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Τριφυλίας οι «αποκαλύψεις» του τηλεοπτικού σταθμού για την  κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο έχουν σχέση με τις κατηγορίες για οικονομική κατάχρηση. «Φαίνεται ότι στους υπάλληλους που εργάζονταν εκεί δεν άρεσε η εξέλιξη της εξυγίανσης και της κάθαρσης, και εκεί άρχισαν οι αμέλειες. Οι εργαζόμενοι έχουν κάποιους σκελετούς στο ντουλάπι τους οποίους αφήνουν και βγαίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ, γιατί στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος μίλησε για απειλές από ανθρώπους που εκμεταλλεύονταν το ΚΕΦΙΑΠ, απειλές τις οποίες έχει δεχθεί και ο ίδιος μέσα στο γραφείο του.

 

Για όσους δεν μπορούν ακόμα να συνδέσουν το πάζλ, με απλά λόγια έχουν συμβεί τα εξής:  Αποκαλύφθηκε οικονομική κατάχρηση και ξεκίνησε διαδικασία παραπομπής κάποιων εργαζόμενων. Ο σημερινός δήμαρχος ήταν διοικητής τότε και ετοιμαζόταν για υποψήφιος, οπότε τον επισκέφθηκαν οι καταγγελλόμενοι και ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία, απειλώντας τον ότι αν  δεν το κάνει θα τους βρει… απέναντι. Ο δήμαρχος δεν αποκάλυψε τότε δημόσια την επίσκεψη στο γραφείο του – όπως θα όφειλε - αλλά δεν σταμάτησε και την έρευνα. Όταν έφτασε η στιγμή της δίωξης ήρθαν και οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο. Όλα αυτά και να θες να τα δεις ως τυχαία γεγονότα  δεν μπορείς.

 

Πέρα όμως από την ακτινογράφηση του τι κρύβεται πίσω από διάφορες «αποκαλύψεις» που σοκάρουν κατά καιρούς την κοινή γνώμη, υπάρχει κάτι εξόχως σημαντικό και δεν είναι άλλο από τον προβληματικό τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του δημοσίου. Η διοίκηση όλων των δομών του δημοσίου γίνεται από πολιτικά πρόσωπα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Ο διοικητής στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πρώην υποψήφιος Βουλευτής και ετοιμαζόταν για δήμαρχος, οπότε ήταν εύκολος «στόχος» για να «εκβιαστεί», εμμέσως ή αμέσως, δια της ψήφου. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι φανατικοί φίλοι ή πολέμιοι πολιτικών και κομμάτων καθοδηγούνται από κίνητρα απολύτως ιδιοτελή.

 

Συμπερασματικά, καμία αλλαγή σε αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται να συντελεστεί αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη διοίκηση με την πολιτική. Όσα λεφτά και να ρίχνει το δημόσιο σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της υγείας και της πρόνοιας, θα χάνονται γιατί υπάρχει άμεση σχέση εξάρτησης μεταξύ ελεγκτού και ελεγχόμενου. Το κακό είναι ότι τα τελευταία, χρόνια ενώ γίνονται πολλές διαπιστώσεις, δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα προβλήματα που γεννούν τα ελλείμματα, το δανεισμό, τη διαφθορά και τη σπατάλη. Κάποιοι νομίζουν ότι αν φύγουν οι προηγούμενοι και  έρθουν οι επόμενοι θα λυθεί το πρόβλημα. Κάνουν τεράστιο λάθος, γιατί έκτος των άλλων, οι καινούργιοι είναι συνήθως και πιο πεινασμένοι.

 

 

 

panagopg@gmail.com