Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 12:26

Η ανομία στον κάμπο

Γράφτηκε από τον

Το φρικιαστικό έγκλημα στον κάμπο φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια το ζήτημα του "τετραγώνου της ανομίας". Από καιρό έχουμε επισημάνει ότι η περιοχή που περικλείεται από ένα νοητό τετράγωνο με πλευρές το δρόμο Ασπρόχωμα - Καλαμάτα, τον Πάμισο, τους δρόμους βορείως του κάμπου και τον εθνικό δρόμο, κινδυνεύει να μετατραπεί σε απλησίαστο γκέτο... από το οποίο απειλούνται με απομάκρυνση οι κάτοικοι χωριών που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.
Η παραβατικότητα στην περιοχή αυτή είναι εκτός ορίων, και σε αυτό συντείνουν μια σειρά παράγοντες που λίγο ως πολύ τους γνωρίζουν όλοι. Από μια ώρα και ύστερα σε αυτή την περιοχή είναι αδύνατον να κυκλοφορήσει κάποιος με ασφάλεια, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων. Φυσικά στην πρώτη γραμμή είναι οι κλοπές, που ξεκινούν από λεηλασία χωραφιών και φτάνουν μέχρι το μπουκάρισμα σε σπίτια μέρα μεσημέρι. Οπλα και ναρκωτικά είναι στην ημερήσια διάταξη, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το προχθεσινό περιστατικό με τη ναρκομανή που την πέταξαν στο κανάλι - καθώς εκείνη η περιοχή έχει γίνει πλέον πιάτσα για τους χρήστες ηρωίνης που τους βλέπει κανένας να πηγαινοέρχονται στους δρόμους καθημερινά.
Η περιοχή τις νύχτες είναι προσβάσιμη μόνον σε ανθρώπους που μπορεί να κινηθούν με άνεση στο χώρο της παρανομίας... και ως εκ τούτου εκεί μπορεί να συμβούν τα πάντα.
Δυστυχώς αυτή -και ενδεχομένως πολύ χειρότερη- είναι η πραγματικότητα, την οποία όλοι γνωρίζουν αλλά κανένας δεν κάνει τίποτε για να την αλλάξει. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όχι μόνον δεν θα αξιοποιηθεί μια περιοχή που θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση με την αξιοποίηση των εδαφών, αλλά θα υποχρεωθούν να την εγκαταλείψουν και οι σημερινοί της κάτοικοι, με αποτέλεσμα να ερημώσει.
Δεν πιστεύουμε ότι με… παράτες και συσκέψεις στις οποίες πολλοί διαγκωνίζονται να κερδίσουν… ψήφους, μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτά τα φαινόμενα και τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν. Χρειάζεται μεθοδική δουλειά, αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και συστηματική αστυνόμευση, για να μην αποτελέσει οριστικά η περιοχή "γκρίζα ζώνη" για τη Μεσσηνία.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρίση και αλληλεγγύη Ολυμπία Οδός και συντονισμός »