Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 12:39

Ολυμπία Οδός και συντονισμός

Γράφτηκε από τον


Οι εξελίξεις με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού ήταν αναμενόμενες εδώ και πολύ καιρό. Οι μόνοι που δεν το έβλεπαν ήταν οι πολιτικοί παράγοντες που περιορίζονταν σε επιστολές, ερωτήσεις, αναφορές και κάθε είδους ενέργεια που περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο του… χαρτοπόλεμου. Εννοείται βεβαίως ότι και αυτές οι ενέργειες γίνονταν κατά μόνας έτσι ώστε να καταγραφούν στη λίστα ενδιαφέροντος για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.
Στην υπόθεση αυτή ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είχαν και την ευθύνη να πάρουν στην πλάτη τους την υπόθεση και να κινητοποιήσουν τους υπόλοιπους αλλά και τους πολίτες της Μεσσηνίας. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο όργανο αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες προτάσεις ενεργειών, η αδράνεια της πλειοψηφίας ήταν πλήρης και ως οδός διαφυγής ανακαλύφθηκε η προσφυγή στα… δικαστήρια.
Από την πλευρά του βεβαίως ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πολιτεύεται με συνέπεια στο βασικό του στόχο που είναι η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που προϋποθέτει καλές σχέσεις με όλους και διαρκή επικοινωνιακά παιχνίδια έτσι ώστε να βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Το πρόβλημα βρίσκεται με τους περιφερειακούς παράγοντες της Μεσσηνίας οι οποίοι ακολουθούν τυφλά τον κ. Τατούλη σε αυτή την πορεία.
Από τη δική μας πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ξεκαθαρίσει πως χωρίς τη συγκρότηση ενός "μεσσηνιακού μετώπου" για την προώθηση κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής, οι μάχες θα χάνονται… πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το δικαίωμα των Μεσσηνίων να διεκδικούν λύσεις στα ζητήματα που από χρόνια έχουν τεθεί στη λίστα των υψηλών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής. Το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι Νομαρχίες δεν συνεπάγεται και… διαγραφή των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Πέραν του "μεσσηνιακού μετώπου" όμως κρίσιμο είναι το θέμα του συντονισμού και της συνεργασίας με άλλες περιοχές, όπως είναι εν προκειμένω η Ηλεία, στη βάση της κοινότητας συμφερόντων. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε επισημάνει ότι οι αντιδράσεις στο γειτονικό νομό είναι εξαιρετικά έντονες, αλλά όπως φαίνεται οι τοπικοί παράγοντες των δύο νομών έχουν διακόψει τις… διπλωματικές σχέσεις. Και αναφέρουμε τη λέξη "διακόψει" γιατί κατά το παρελθόν και την εποχή των Νομαρχιών, υπήρχαν πολλές κοινές πρωτοβουλίες ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.
Η σημερινή κατάσταση περιγράφεται ως μια περίοδος κατά την οποία ο ένας παράγοντας κοιτάζει τον άλλον και όλοι μαζί… τον ουρανό για να μάθουν τα μελλούμενα από τα άστρα. Εννοείται ότι έτσι κάποια στιγμή… θα έρθει ο ουρανός ανάποδα και οι παράγοντες θα προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη. Κάποιοι θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία συνεργασίας και συντονισμού όλων των ενδιαφερομένων για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Και αυτό δεν γίνεται με δημόσιες προσκλήσεις, αλλά με συστηματική προσπάθεια για υπέρβαση των δυσκολιών και κοινή δράση με μια ελάχιστη βάση σε αιτήματα και πρωτοβουλίες. Διαφορετικά το παιχνίδι έχει χαθεί και θα μας μείνουν οι δηλώσεις αισιοδοξίας των καρεκλοκένταυρων.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ανομία στον κάμπο Συνεδριάσεις και πλημμύρες »