Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 12:38

Το ΤΕΙ και η Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα καλά νέα για το ΤΕΙ Καλαμάτας. Κατ’ αρχήν υπάρχει το ζήτημα της αξιολόγησης του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής που έγινε και από ξένους επιστήμονες - για την οποία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το κείμενο του σχετικού ρεπορτάζ που φιλοξένησε η "Ε" στις 17 Νοεμβρίου:
«Εντυπωσιασμένοι από τα εργαστήρια και το επίπεδο εκπαίδευσης στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Καλαμάτας αναχώρησαν χθες οι επιστήμονες και ερευνητές ξένων πανεπιστημίων που αξιολόγησαν το τμήμα. Ορισμένα από τα εργαστήρια μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, επεσήμανε ο επικεφαλής της ομάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, καθηγητής σε πανεπιστήμια του Καναδά και επί 32 χρόνια ερευνητής του υπουργείου Γεωργίας της ίδιας χώρας. Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι άδικα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη μη εισαγωγή για το 2011-12 σπουδαστών στο τμήμα αυτό του ΤΕΙ Καλαμάτας και συνιστά την αναστροφή της απόφασης για τα επόμενα έτη. Εκτιμά πως η απόφαση αυτή ελήφθη με εσφαλμένα στοιχεία, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν τα όσα διαπίστωσαν οι αξιολογητές αναφορικά με το επίπεδο των σπουδαστών, της διδασκαλίας, της έρευνας και των υποδομών».
Πρόκειται για μια δήλωση που σημαίνει πολλά, πλην όμως δεν νομίζουμε ότι αξιολογήθηκε αναλόγως από τους τοπικούς παράγοντες. Οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια αδιαφορούν και για την πορεία αλλά και για την παρουσία του Ιδρύματος, πλην όμως το θυμούνται όταν συμβεί κάτι στραβό, οπότε αρχίζουν και… διαμαρτύρονται. Ακόμη και τώρα όμως που διαφαίνεται πως υπάρχει πλασματική εικόνα για το ΤΕΙ και το επίπεδο σπουδών που μπορεί να προσφέρει, το δημόσιο τουλάχιστον ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.
Πέραν της αξιολόγησης όμως, υπάρχουν και μια σειρά πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο και αναδεικνύουν τις δυνατότητες συμβολής του Ιδρύματος στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ημερίδα για τα κουνούπια και οι επισημάνσεις για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το ΤΕΙ στην παρακολούθηση των σχετικών προγραμμάτων. Εχουν προηγηθεί άλλες εκδηλώσεις οι οποίες πιστοποιούν τη σημασία που έχει ένα "ζωντανό" εκπαιδευτικό ίδρυμα για την πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες όμως πέρασαν "στα ψιλά" του τοπικού ενδιαφέροντος. Ενα δείγμα πως η κοινωνία βρίσκεται μακριά από το ΤΕΙ και θεωρεί δυστυχώς "κλειστή υπόθεση" πρωτοβουλίες ευρύτατου ενδιαφέροντος, όπως ήταν η σημαντική ημερίδα για την οικονομική κρίση που έγινε την άνοιξη.
Μετά από αυτές τις επισημάνσεις, θεωρούμε πως δικαιώνεται η επιμονή μας επί πολλά χρόνια από αυτήν εδώ τη στήλη, στην ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του ΤΕΙ Καλαμάτας από τους παράγοντες και την κοινωνία. Να ανοίξουν ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας, να δημιουργηθούν στέρεοι δεσμοί, να αναδειχθεί το ΤΕΙ σε ουσιώδη παράγοντα μορφωτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι υπόθεση των φορέων αλλά και του ΤΕΙ, που πρέπει με τη σειρά του να ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επικίνδυνη κυκλοφορία Τα σκουπίδια σε... ημερίδα »

NEWSLETTER