Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 14:10

Τα σκουπίδια σε... ημερίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι κομματάκι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς έγινε στην ημερίδα για τη διαχείριση των σκουπιδιών η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη - κι ακόμη ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οργανώθηκε, αλλά και τι στόχο είχε. Το συμπέρασμα από τα σχετικά ρεπορτάζ είναι ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν προσέφερε τίποτε, απλώς επιβεβαίωσε το χάος που επικρατεί και τα μεγάλα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.
Το γεγονός ότι από επίσημα χείλη διατυπώθηκε η άποψη πως "αποτελεί σισύφειο έργο" η χωροθέτηση, προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η λογική επιλογής του χώρου εγκατάστασης από τον… ανάδοχο του έργου. Πολύ περισσότερο καθώς αποσαφηνίστηκε ότι πλέον συζητούμε για μία μονάδα, και ως εκ τούτου τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται αφού η θέση της εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι κεντροβαρική για καθαρά οικονομικούς λόγους.
Στα... ψιλά πέρασε και μια άλλη τοποθέτηση από διάφορους παράγοντες, η οποία θεωρεί πως δεν υπάρχει βέλτιστη λύση και ως εκ τούτου θα επιλεγεί αυτή που θα έχει το μικρότερο κόστος. Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει εδώ και μήνες η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας ως "πυρήνα" του διαγωνισμού τον οποίο προκήρυξε. Και γεννά φυσικά πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το φορέα που τελικά θα κληθεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αν όλα αυτά τοποθετηθούν σε ένα απολύτως ρευστό πολιτικό σκηνικό, που ουσιαστικά παραπέμπει στο μέλλον αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος ή δεν καλύπτονται απολύτως από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολύ δρόμο. Πέρα από επιθυμίες και υποσχέσεις, δεν υπάρχει ένας σαφής δρόμος τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, έτσι ώστε να προσδιορίζεται και ένας χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του προβλήματος.
Το ακόμη χειρότερο βρίσκεται στο γεγονός ότι η ενδιάμεση λύση των δεματοποιητών αρχίζει πλέον να εμφανίζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Μπορεί κάποιοι αρχικά να βολεύτηκαν με αυτή τη λύση, τώρα όμως ο δήμαρχος Κρανιδίου ομολογεί ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη 14.000 σκουπιδοδέματα "που τα τυλίγουμε με νάιλον και τα καμαρώνουμε" - εκφράζοντας την αγωνία του για την τύχη τους. Πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν βεβαίως όλοι οι δήμοι οι οποίοι ενδεχομένως υποχωρήσουν και δεχτούν να τοποθετηθούν δεματοποιητές.
Το τελικό συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η οποία εναποτίθεται στο… κέρδος που μπορεί να προκύψει από τα σκουπίδια για τους επενδυτές, το οποίο μεταφράζεται σε κόστος για τους πολίτες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Από καιρό έχουμε προειδοποιήσει για την προοπτική αυτή και δυστυχώς διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά κανένας δεν είναι έτοιμος να δώσει λύση στο πλέγμα των υπαρκτών προβλημάτων. Πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον και διαισθανόμαστε ότι με τον τρόπο που προδιαγράφονται οι επιλογές, η υπόθεση του εργοστασίου μπορεί γίνει πολύ πιο δύσκολη από την υπόθεση των ΧΥΤΑ που... δεν έγιναν λόγω αντιδράσεων και κακών σχεδιασμών.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το ΤΕΙ και η Μεσσηνία Κρίση και μετακίνηση »