Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 22:06

Η στέγαση των υπηρεσιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συζήτηση για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχεις να κάνεις με αιρετούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες αλλά με λογιστές, συμβολαιογράφους και άλλες ειδικότητες περί τα κληρονομικά.
Χωρίς περιστροφές πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αδιανόητο να πληρώνει μια δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσία ενοίκιο για να στεγαστεί σε κτήριο το οποίο τυπικά ανήκει σε άλλη. Και γράφουμε τυπικά γιατί όλα τα δημόσια κτήρια έχουν κατασκευαστεί με χρήματα από τη φορολογία των πολιτών, ανήκουν σε όλους και χρησιμοποιούνται για να ικανοποιηθούν οι εκάστοτε ανάγκες των υπηρεσιών αναλόγως του τρόπου διάρθρωσης του συστήματος διοίκησης της χώρας. Ως εκ τούτου δεν ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα σε κανέναν και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος λειτουργίας της διοικητικής μηχανής (δήμοι, περιφέρεια, κρατικές υπηρεσίες). Αυτή είναι η πρώτη πλευρά της υπόθεσης και θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πλευρά εξίσου σημαντική: Ο δήμος θα κληρονομήσει ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων και των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Και εννοείται ότι αυτοί θα μετακινηθούν όχι μόνον ως πρόσωπα, αλλά μαζί με τις δαπάνες μισθοδοσίας, τα γραφεία τους, τον εξοπλισμό και τους χώρους που τους στέγαζαν. Πράγμα που σημαίνει ότι αναλογικά ο δήμος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο από την "προίκα" της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που μας… τελείωσε, η οποία περιλαμβάνει και το Διοικητήριο.
Μετά και από όλα αυτά, το λογικό θα ήταν ο δήμαρχος Παν. Νίκας να διεκδικεί το μερίδιο που είναι αναγκαίο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του ή τουλάχιστον το μερίδιο που αναλογεί με βάση την κατανομή του προσωπικού. Αντί αυτού, αποδέχεται τη λογική ότι το κτήριο ανήκει πλέον στην… Περιφέρεια στην οποία θα πρέπει να πληρώσει ενοίκιο. Το οποίο πληροφορίες το θέλουν στο ύψος των… 6 ευρώ το τετραγωνικό δηλαδή με τιμές αγοράς. Και αντί να… μπήξει τις φωνές και να τα στυλώσει αρνούμενος να πληρώσει πενηνταράκι και στην ανάγκη να καταλάβει το κτήριο, διαπραγματεύεται την υπόθεση. Θεωρώντας ότι έτσι εξασφάλισε ένα… επιχείρημα για να κατασκευάσει δημαρχείο στο παλαιό Νοσοκομείο. Αν αποδεχθεί όμως τη λογική που προαναφέρθηκε, το παλαιό Νοσοκομείο θα πρέπει να επιστραφεί ταχέως στο κράτος. Γιατί πράγματι η αξία του είναι πολλαπλάσια του ανταλλάγματος που θα δώσει κάποτε ο δήμος για να κατασκευαστεί κέντρο υγείας και επομένως η ανταλλαγή συνιστά "σκάνδαλο". Και κατά αυτή τη λογική, δικαίως η διοίκηση του Νοσοκομείου ζητάει πίσω την περιουσία της.
Χρήματα για πέταμα δεν υπάρχουν. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι τοπικοί παράγοντες και ας αφήσουν στην πάντα τις λογιστικές αλχημείες για πληρωμή των ενοικίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά σήμερα υπάρχουν και αύριο τα φορτώνει το κράτος στο δήμο. Είναι τσαμπάζικα πράγματα παραγόντων με λογιστική και όχι πολιτική αντίληψη των πραγμάτων. Και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:51