Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 14:11

H Περιφέρεια, το σχέδιο και οι παράγοντες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από μήνες και από αυτήν εδώ τη στήλη, είχαμε επισημάνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τοπικούς παράγοντες έτσι ώστε σε οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να υπάρχει τεκμηριωμένη και βιώσιμη θέση για το σύνολο της Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση καθαρό, ότι ορισμένες από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί "πατούν" σε υπαρκτά προβλήματα. Η απάντηση ήταν απλώς κάποιες φωνές από την Σπάρτη, να μην πειραχτεί τίποτε από αυτό που υπάρχει. Σήμερα οι αλλαγές τροχιοδρομούνται αλλά οι υποψήφιοι περιφερειάρχες είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και ορισμένοι λεονταρίζουν εκ του ασφαλούς για την υπερπολύτιμη ψήφο.
Πριν από 3 χρόνια περίπου παρουσιάστηκαν διάφορα χωροταξικά σχέδια και στους Νομούς της Πελοποννήσου βουλευτές και τοπικοί παράγοντες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις, ζητώντας για την περιοχή τους ό, τι μπορεί να φαντασθεί κανένας. Μέχρι και για τον χαρακτηρισμό των "πόλων" είχαν κάνει διαμαρτυρίες ορισμένοι τοπικοί παράγοντες. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες ήδη περιοδεύουν, γίνονται αποδέκτες αιτημάτων και σπανίως… διαφωνούν καθώς ο ψηφοφόρος έχει πάντα δίκιο, ακόμη και αν δεν γίνεται αυτό που ζητεί.
Οπως δείχνουν τα πράγματα στο επόμενο διάστημα αν δεν υπάρχουν πολιτικές ανατροπές (και) η περιοχή μας θα βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε προβλήματα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και αλλαγών σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες περιοδεύοντας από στάνες μέχρι μπαράκια, προσπερνούν την προβληματική που αναπτύσσεται και περιμένουν να "σκάσει" το πρόβλημα για να δουν τι θα κάνουν.
Ολα αυτά, σε μια φάση κατά την οποία η υπόθεση των συνδυασμών έχει κλείσει, έρχονται να υπογραμμίσουν την έλλειψη σχεδίου για την Πελοπόννησο και ενδεχομένως συνειδητοποίησης ότι περνάμε σε μια άλλη φάση κατά την οποία κρίσιμο ρόλο για την περιοχή θα παίξει η δυνατότητα να δώσει η Περιφέρεια τη δική της απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα, να διεκδικήσει συνολικές λύσεις που δεν θα ταυτίζονται ούτε με τοπικιστικές πιέσεις και αντιδράσεις, ούτε με την πολιτική πλήρους ισοπέδωσης του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος στο όνομα της κρίσης. Αν κάποιοι διαχειριστούν το μέλλον της Πελοποννήσου ως άθροισμα τοπικών αιτημάτων, ο θεσμός θα χάσει κάθε δυναμική που μπορεί να έχει το μέγεθος και ο αιρετός χαρακτήρας του. Αν κάποιοι το διαχειριστούν ως "συμμέτοχοι" στις λογικές που οδηγούν σε στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και περιορισμό του αναπτυξιακού της ρόλου, ο θεσμός θα μετατραπεί σε έναν ισχυρό βραχίονα της (οποιασδήποτε) κεντρικής κυβέρνησης.
Ισχυριζόμαστε πως υπάρχει "τρίτος δρόμος" για το νέο θεσμό ανάμεσα στην τυφλή αντιπολίτευση και την άκριτη αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών. Αυτό το δρόμο οφείλουν να αναζητήσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και τα επιτελεία τους σήμερα, οι περιφερειακοί παράγοντες και οι παρατάξεις που θα λειτουργούν μετά τις εκλογές. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιώσουν την αυτοδιοικητική τους πρόθεση και θα είναι σε θέση να ενεργήσουν για το συνολικό συμφέρον των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μπορεί κάποια πράγματα να φαντάζουν στη σημερινή εποχή ως "όνειρα θερινής νυκτός", ειδικά όταν άξιος θεωρείται όχι εκείνος που εργάζεται ακατάπαυστα για την περιοχή του αλλά εκείνος που παριστάνει κάτι τέτοιο, χασκογελάει μπροστά στις κάμερες και τους φακούς, χαριεντίζεται με τους πολίτες, είναι… βλοσυρός όταν απειλείται το συμφέρον τους και γενικώς πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την πλάτη των πάσης φύσεων μηχανισμών.
Αν δεν τελειώσει όμως αυτό το πανηγύρι, το καράβι με μαθηματική ακρίβεια θα βουλιάξει και θα πάρει μαζί του φταίχτες και άφταιγους.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι σταυροί στις εκλογές Εκείνοι που… δε χωράνε »

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER