Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 13:35

Ο μύλος της… επικαιροποίησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας μύλος γίνεται με την υπόθεση της νομοθεσίας σχετικά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, γεγονός το οποίο αντανακλά και την προχειρότητα με την οποία έγιναν ορισμένα πράγματα. Από πολύ παλιά είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το εκλογικό σύστημα όπου ο τρόπος υπολογισμού του εκλογικού μέτρου, αν δεν κρύβει κάποιο… κόλπο, είναι επιεικώς απαράδεκτος και έξω από οποιαδήποτε λογική.
Χθες τυχαία, αναζητώντας πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την κατάρτιση συνδυασμών. Πρόκειται για 3 "επικαιροποιημένες" εγκυκλίους που αφορούν τον τρόπο διενέργειας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς και αναθεωρημένα στοιχεία για την απογραφή του 2001. Πράγμα που σημαίνει πως όσοι ασχολούνται με τους συνδυασμούς θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή για να διαπιστώσουν αν και τι έχει αλλάξει, αφού η λέξη "επικαιροποιημένη" δε λέει τίποτε για κείμενα που υπερβαίνουν τον... τριψήφιο αριθμό σελίδων.
Τι έχει αλλάξει δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν υπάρχει καμία υπόδειξη για τον τρόπο που θα το ανακαλύψουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι νομικοί σύμβουλοι των συνδυασμών θα πρέπει να αναζητήσουν τις νέες εγκυκλίους για να μη βρεθεί κανένας προς εκπλήξεως. Πιο εύκολα είναι τα πράγματα για τον… πληθυσμό, αφού μπορεί να γίνει εύκολα η αντιπαραβολή. Αλλά θα πρέπει να σπεύσουν όλοι να την κάνουν για να διαπιστώσουν αν και τι αλλάζει - γιατί με αυτό το χάος κανένας δεν μπορεί να είναι ήσυχος για το τι είναι δυνατόν να… σκάσει.
Το χάος και οι πάσης φύσεως περιορισμοί τους οποίους έχουν επινοήσει αυτοί που οργανώνουν τις εκλογές, υπό… προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα. Ως εκ τούτου χρειάζεται η μέγιστη προσοχή στην τήρηση του τύπου όσον αφορά ορισμένα πράγματα όπως είναι τα οικονομικά, οι τηλεοπτικές παρουσίες κ.λπ. Χωρίς νομικό και λογιστή που να γνωρίζουν τα… κόλπα, ο καθένας μπορεί να πέσει στην παγίδα.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν ήταν αναπόφευκτα. Προέκυψαν από σκοπιμότητες και εμμονές που δημιούργησαν ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο. Και από την προσπάθεια να υπάρχει πλήρης κομματικός έλεγχος της κατάστασης στην αυτοδιοίκηση. Ελπίζουμε στο παρά 5 να μην προκύψουν νέες… επικαιροποιήσεις και ψάχνονται πάλι υποψήφιοι και συμβουλάτορες.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα δημοτικά …ποδήλατα Υποψήφιες ετών 80+ »

NEWSLETTER