Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:23

Σταυροί και μπερδέματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Σταύρωσον" ανακράζουν πλέον και δημοσίως οι υποψήφιοι, καθώς οριστικοποιήθηκε η σύνθεση των ψηφοδελτίων και πήραμε τη στροφή για την τελική ευθεία. Πλην όμως, οι ψηφοφόροι είναι ακόμη μπερδεμένοι (αλλά και πλείστοι όσοι υποψήφιοι) καθώς το σύστημα έχει γίνει λίγο… περίεργο και ζητούν συνέχεια πληροφορίες για τους σταυρούς που μπορούν να βάλουν, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όσο γίνεται… περισσότεροι.
Θα προσπαθήσουμε για μια ακόμη φορά να τα ξεμπλέξουμε με τους αριθμούς και τις διαδικασίες - αν και εδώ που τα λέμε θα χρειαστούν ασκήσεις επί του… ψηφοδελτίου για να καταλάβουν πολλοί τι ακριβώς μπορούν να κάνουν.
Στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι απλά: Σε κάθε νομό τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν μόνον τους υποψηφίους από αυτόν. Μπορούν να τεθούν μέχρι 4 σταυροί στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας και μέχρι 3 σταυροί στα ψηφοδέλτια Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στα κεντρικά ψηφοδέλτια των δήμων τώρα: Εάν από την περιφέρεια του σημερινού δήμου εκλέγονται στον νέο διευρυμένο δήμο μέχρι 3 υποψήφιοι, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μόνο 1 σταυρό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εξής σημερινοί δήμοι (ή κοινότητες): Αριος, Αρφαρών, Θουρίας, Αίπειας, Ανδρούσας, Βουφράδος, Ιθώμης, Τρικόρφου, Είρας, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Αετού, Αυλώνος, Τριπύλης (Μεσσηνία). Δημητσάνας, Λαγκαδίων, Τρικολώνων, Γόρτυνος, Κοσμά, Βαλτετσίου, Κορυθίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Φαλάνθου (Αρκαδία). Αν. Μάνης, Σμύνους, Γερονθρών, Νιάτων, Ζάρακα, Θεραπνών, Οινούντος, Καρυών (Λακωνία).
Οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων σημερινών δήμων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέχρι και 3 σταυρούς προτίμησης.
Πέραν αυτών όμως, όλοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν επιπλέον 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο ο οποίος ανήκει σε άλλη εκλογική περιφέρεια του ιδίου δήμου. Για παράδειγμα, αυτός που ψηφίζει στην Καλαμάτα μπορεί να θέσει 3 σταυρούς σε υποψηφίους της Καλαμάτας και 1 σταυρό σε υποψήφιο από Αρι, Αρφαρά ή Θουρία που αναγράφονται σε χωριστό κατάλογο εντός του ψηφοδελτίου. Αυτός που ψηφίζει στο σημερινό Δήμο Θουρίας, μπορεί να θέσει 1 σταυρό σε υποψήφιο αυτής της περιφέρειας κι άλλον 1 σε υποψήφιο από Καλαμάτα, Αρι ή Αρφαρά (που επίσης θα είναι σε κοινό κατάλογο του ιδίου ψηφοδελτίου).
Αν τα… καταφέραμε μέχρις εδώ, τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Στο τοπικό ψηφοδέλτιο, εφόσον πρόκειται για δημοτική κοινότητα, βάζουμε μέχρι 2 σταυρούς. Δημοτικές κοινότητες είναι οι εξής: Καλαμάτα, Βέργα, Μεσσήνη, Χώρα, Πύλος, Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία, Φιλιατρά. Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Αστρος, Λεωνίδιο. Σπάρτη, Γύθειο, Βλαχιώτη, Σκάλα, Νεάπολη, Μολάοι.
Σε όλα τα άλλα τοπικά ψηφοδέλτια (τοπικές κοινότητες) βάζουμε 1 σταυρό. Καλό… βόλι!
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υποψήφιες ετών 80+ Η ομολογία για δεματοποιητές »

NEWSLETTER