Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 20:28

Υπό κατάρρευση η οικονομία της περιοχής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η οικονομία της περιοχής σαν αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης. Η ύφεση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα τα λουκέτα πληθαίνουν και τα… φέσια πάνε σύννεφο επιτείνοντας το πρόβλημα. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και το ξέσπασμα θα έρθει όταν περάσει το ντοπάρισμα με τις μεγάλες δόσεις φόβου που διοχετεύονται από πολιτικούς, τραπεζίτες και δανειστές. Οταν κάποιος χάνει τα πάντα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε πλέον και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα εφόσον δεν αλλάξει η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνέχιση του σημερινού δρόμου θα φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους με πολλά νέα "μνημόνια" και πολλοί από εκείνους που ελπίζουν ότι θα σταθεροποιηθεί το επίπεδο ζωής σε ένα σημείο, θα γνωρίσουν μαζί με όλους τους άλλους τη φτώχεια ίσως και χειρότερα από όσο την έζησαν προηγούμενες γενιές.
Κάποιοι θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν "καταστροφολογική" την εισαγωγή και θα ήμασταν ευτυχείς αν δεν επιβεβαιώνονταν αυτές οι εκτιμήσεις. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι η πορεία που έχει δρομολογηθεί είναι χωρίς επιστροφή, για κάποιους οι συνέπειες ήρθαν ακαριαία και για άλλους έρχονται σε δόσεις όλο και μεγαλύτερες.
Η οικονομία της περιοχής στηρίχτηκε σε 4 πυλώνες: Γεωργία, τουρισμός, οικοδομή, Δημόσιο. Κάποιος προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι στα όσα αναφέρονταν σε προηγούμενα δημοσιεύματα, προστέθηκε και ο πυλώνας του Δημοσίου. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς μέχρι πριν από λίγο καιρό το Δημόσιο με όλες τις πλευρές του αποτελούσε "σταθερή αξία" για την οικονομία και δεν υποβαλλόταν σε αλλαγές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν καταστάσεις. Η αποδιοργάνωση του Δημοσίου η οποία είχε σαν αφετηρία υπαρκτά προβλήματα που γέννησε ο πελατειακός τρόπος με τον οποίο οικοδομήθηκε αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα εξουσίας, φέρνει τα πάνω-κάτω και στη ζωή εκείνων οι οποίοι έτριβαν τα χέρια τους όταν άρχισε η επιχείρηση διάλυσης. Στα αστικά και ημιαστικά κέντρα τμήματα του πληθυσμού που μπορούσαν να καταναλώνουν και να τροφοδοτούν πλήθος επαγγελμάτων από το εμπόριο μέχρι την οικοδομή, αδυνατούν πλέον να το κάνουν. Οταν μάλιστα προχωρήσουν και τα εφαρμοστικά μέτρα με εφεδρείες, απολύσεις, μισθολόγιο αλλά και νέα μέτρα γιατί δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί, τότε η κατάσταση στην αγορά θα γίνει εφιαλτική. Ο πυλώνας του Δημοσίου δεν συνέβαλε στην τοπική οικονομία μόνο μέσω του μεγάλου όγκου απασχολούμενων στα διοικητικά κέντρα της περιοχής σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και μέσω των δημοσίων έργων που απασχολούσαν εργαζόμενους και κινούσαν επιχειρήσεις. Ενώ η μεγαλύτερη επιχείρηση ήταν και αυτή δημόσια, δηλαδή το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης που συρρικνώνεται διαρκώς, οδεύει σε ιδιωτικοποίηση με περιορισμό της απασχόλησης αλλά και των επιπέδων αμοιβών. Με το Δημόσιο υπό διάλυση καταρρέει αυτός ο πυλώνας που έχει ξεχωριστή σημασία για περιοχές όπως η Νότια Πελοπόννησος, στις οποίες ο παραγωγικός τομέας έχει πλέον εξαφανιστεί.
Η αγροτική οικονομία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό τομέα στην περιοχή που παράγει. Για πολλά χρόνια κινεί την οικονομία και έχει συντελέσει στην ανάπτυξη άλλων κλάδων στους οποίους "τοποθετούσαν" οι παραγωγοί (αγρότες ή ετεροεπαγγελματίες) τα χρήματα που περίσσευαν ή εξοικονομούσαν με θυσίες. Μέχρι τώρα η κρίση απλώς… περιτριγύριζε το χωριό, φαίνεται όμως ότι για τα βασικά προϊόντα της περιοχής τα πράγματα εξελίσσονται με βάση το χειρότερο σενάριο. Οι πωλήσεις του ελαιολάδου ξεκίνησαν με τους χειρότερους οιωνούς για τη φετινή χρονιά και τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά δύσκολα. Υπερπαραγωγή παγκοσμίως, μείωση της κατανάλωσης και προβλήματα με τη ρευστότητα που υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας πιέζουν τις τιμές πριν ακόμη ξεκινήσει για τα καλά η σεζόν. Στα εσπεριδοειδή τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, με δραματικά μειωμένη την παραγωγή οι πρώτες τιμές εμφανίζονται πολύ μικρότερες από πέρυσι. Τα προβλήματα ρευστότητας οδηγούν σε περιορισμούς δυναμικών καλλιεργειών όπως είναι οι πατάτες αφού πίστωση για πατατόσπορο δεν υπάρχει. Και η οικονομική κρίση οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο τουρισμός περνάει σοβαρούς κλυδωνισμούς και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα καθώς πλέον η κρίση αγκαλιάζει την Ευρώπη και επεκτείνεται με ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Η ιστορία με την κατάρρευση της "Thomas Cook" είναι απόλυτα χαρακτηριστική και δείχνει ότι το πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της δραστηριότητας που στηρίχθηκε στο μαζικό τουρισμό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις τον επόμενο χρόνο και ολόκληρες περιοχές μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς πελάτες. Η εκπληκτική διόγκωση των επιχειρήσεων υποστήριξης αυτής της δραστηριότητας οδηγεί πλέον σε αλλεπάλληλα λουκέτα με πολύ σοβαρές συνέπειες.
Αφήσαμε τελευταία την οικοδομή γιατί απλώς τα προηγούμενα χρόνια οι δραστηριότητες των τομέων που προαναφέρθηκαν, τροφοδότησαν την εκρηκτική ανάπτυξή της αλλά και τη μεγάλη διεύρυνση του ιδιωτικού χρέους με την ενθάρρυνση πολιτικών και τραπεζιτών. Σήμερα έχουμε φθάσει πλέον σε σημείο να θεωρείται… είδηση μια καινούργια οικοδομή και ο πυλώνας αυτός ήδη είναι ισοπεδωμένος.
Με δεδομένα όλα αυτά, η κατάρρευση της τοπικής οικονομίας έχει πάρει το δρόμο της. Και στον ορίζοντα πέρα από υποσχέσεις, δεν φαίνονται ούτε πολιτική αλλά ούτε και σχέδιο αναστροφής. Στοιχεία που επιταχύνουν τη διαδικασία της κινεζοποίησης ή βαλκανιοποίησης, όσο βαρύ και αν φαίνεται αυτό.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr