Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 20:31

Στην υγειά των κορόιδων

Στην υγειά των κορόιδων

Η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώνει παραβάσεις και εκδίδει πρωτόκολλα κατεδάφισης σε κατασκευές καταστημάτων στην παραλία της Καλαμάτας, τα οποία όταν θα φτάσει η ώρα της εκτέλεσης θα έχει έρθει ο χειμώνας.

Ο δήμος της πόλης θα μαζέψει τα σκουπίδια από την παραλία αλλά δεν θα εισπράξει ούτε ευρώ από τις απλωμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ ετοιμάζεται να μαζέψει τραπεζοκαθίσματα από το Ιστορικό Κέντρο και την κεντρική πλατεία επειδή υπάρχουν οφειλές από καταστήματα. Ολο αυτό δείχνει ότι επικρατεί μπάχαλο. Ο καθένας κάνει περίπου ό,τι θέλει και βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις την πληρώνουν μόνο οι συνεπείς.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναρχία και ο ετσιθελισμός στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος γενικώς αλλά και κατά  της υγιούς επιχειρηματικότητας ειδικότερα. Οταν δεν υπάρχουν κανόνες ή αυτοί που υπάρχουν εφαρμόζονται μονομερώς -αυτό που ισχύει στο κέντρο δεν ισχύει στην παραλία και το αντίθετο- δεν μπορεί να ασκηθεί με ίδιους όρους η επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ζημιά με δυο λόγια είναι διπλή και υπάρχουν μόνο χαμένοι. Είναι προφανές ότι η συνέχιση της ίδιας κατάστασης ευνοεί μόνο αυτούς που θέλουν να λειτουργούν παρασιτικά και σε βάρος του συνόλου αλλά και των συναδέλφων τους. Η θέσπιση κοινών κανόνων και κυρίως η πιστή εφαρμογή τους προς όλες τις κατευθύνσεις είναι το σημαντικό και αυτό που τελικά απουσιάζει. Και όσο αυτό απουσιάζει κάποιοι θα πίνουν στην υγειά των κορόιδων.