Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 21:15

Εικόνα από το μέλλον

Στο Δήμο Οιχαλίας έχουμε φτάσει Μάρτιο και δεν μπορεί να συγκροτηθεί πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2018.

Αν δεν υπάρξει με κάποιο τρόπο λύση, η λειτουργία του δήμου σύντομα θα καταστεί αδύνατη. Νέα έργα και δράσεις χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορούν να υπάρξουν, ενώ εργολάβοι και προμηθευτές με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις θα προσπαθήσουν να εισπράξουν οφειλόμενα.

Η περίπτωση του Δήμου Οιχαλίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η διάλυση της σημερινής πλειοψηφίας είναι η επανάληψη αυτού που είχε συμβεί και με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εκτυλίσσεται το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές, ό,τι έγινε επί δημαρχίας Φίλιππου Μπάμη επαναλαμβάνεται κατά αναλογία τώρα με τον Αριστείδη Σταθόπουλο. Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει στην περιοχή και δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενοποίηση σε επίπεδο δήμου. Η υποχώρηση του ρόλου των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση έχει αφήσει χώρο στις προσωπικές στρατηγικές και τακτικές, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα το κρίσιμο σημείο ισορροπίας. Οι ευκαιριακές συμμαχίες οδηγούνται γρήγορα σε διάλυση γιατί ως γνωστόν… ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα!

Η περίπτωση του Δήμου Οιχαλίας είναι μια εικόνα από το μέλλον αν επιμείνει η κυβέρνηση στην ψήφιση νομοσχεδίου που θα αφαιρεί από την πλειοψηφούσα παράταξη και τον εκλεγμένο δήμαρχο την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι μισοί δήμοι θα μείνουν χωρίς προϋπολογισμό από τον πρώτο χρόνο και οι άλλοι μισοί θα ακολουθήσουν τον επόμενο. Η απόλυτη διάλυση της αυτοδιοίκησης θα επιτευχθεί έτσι στο όνομα δήθεν της αυθεντικής βούλησης των πολιτών! Οι πολίτες όμως θέλουν λύση στα προβλήματά τους που δεν πρόκειται να υπάρξει μέσα από βυζαντινισμούς και ισορροπίες τρόμου.