Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 14:50

Η αυτονόητη συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων

Η αυτονόητη συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων

 

Είναι πραγματικά ακατανόητο γιατί απαιτείται σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για να υπογραμμιστεί η ανάγκη «πιστής εφαρμογής του νόμου χωρίς καμία παρέκκλιση».

Το αυτονόητο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σύσκεψης. Η πραγματικότητα όμως έχει πολλές φορές αποδείξει ότι το αυτονόητο στο ελληνικό σύστημα διοίκησης και αυτοδιοίκησης δεν είναι ακριβώς αυτό που εννοείται. Η σύσκεψη που προαναφέρεται έγινε για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατέληξε με την προτροπή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στην υπηρεσιακή ιεραρχία για πιστή και αυστηρή εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία των κατοίκων της περιοχής. Η διακοπή λειτουργίας μιας μονάδας, η οποία διαπιστώνεται ότι προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η περιβαλλοντική όχληση είναι δεδομένη και την αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης, το ζήτημα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς πιστοποιείται και πώς τεκμηριώνεται. Είναι δηλαδή εξοπλισμένα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πολίτες;

Τα κενά και οι ερμηνείες που δίνονται στους νόμους είναι αυτά που οδηγούν στο να μην λαμβάνονται έγκαιρα και αποφασιστικά τα μέτρα που απαιτούνται, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σέρνονται για χρόνια και ο καθένας να προβάλει τη δική του βολική αλήθεια. Τα πυρηνελαιουργεία είναι απαραίτητα για την ελαιοπαραγωγή, αλλά δεν μπορούν να πνίγουν με καπνό και δυσοσμία ολόκληρες περιοχές. Δεν γνωρίζουμε αν η βρόμα είναι ρύπος, αλλά είναι σίγουρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αυτό δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να καλυφθεί… βρομάει.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η ελαιοκομική περίοδος, καλό είναι λοιπόν να συμμορφωθούν όλοι με τους κανόνες που επιβάλλει η κοινή λογική, αφήνοντας στην άκρη τις νομικές ακροβασίες και τις εξυπνάδες και φροντίζοντας να λειτουργούν με τρόπο που θα προκαλεί τη μικρότερη όχληση στην ευρύτερη περιοχή.