Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 20:10

Η ευθύνη της Πολιτείας και η... βλάβη της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον
Η ευθύνη της Πολιτείας και η... βλάβη της δημόσιας υγείας

Είναι σοβαρό το ζήτημα που δημιουργείται από την καθημερινή υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, που αποφάσισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να δώσει ανάσα στους κατοίκους των πολύπαθων περιοχών της Μεσσηνίας, που βρίσκονται κοντά στις μονάδες.

Και αυτό γιατί στη διαδικασία της ελαιοπαραγωγής επικρατεί αλυσίδα και θα υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και στη συγκομιδή από τους παραγωγούς. Τα ελαιοτριβεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, γιατί δεν έχουν κάπου αλλού να πάνε τον πυρήνα τους και οι παραγωγοί θα πρέπει να σταματήσουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, με κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιολάδου.
Η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με τον πυρήνα και τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, που είναι καθοριστική και αναντικατάστατη. Χωρίς τα πυρηνελαιουργεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία, δεν υπάρχει ελαιοπαραγωγή. Αυτό το γνωρίζουν οι πυρηνελαιουργοί και το εκμεταλλεύονται. Κάθε χρόνο, κάτι σαν εθιμικό δίκαιο, σαν συνήθεια, οι αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων, των ΚΕΠΠΕ, επιβεβαιώνουν τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβάλλονται τα καθιερωμένα πρόστιμα των 5.000 ευρώ.
Η Πολιτεία είναι αδύναμη να επιβάλει πιο αυστηρές τιμωρίες, να κλείσει κάποιο πυρηνελαιουργείο, γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τη ρύπανση που προκαλούνται.
Γι’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα και να δώσει τις λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και να ξεκαθαρίσει με τον εξοπλισμό των πυρηνελαιουργείων, που θα περιορίσουν την επιβάρυνση. Και αν είναι δαπανηρός, να τον επιδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ ή αναπτυξιακού νόμου.
Η χθεσινή, πάντως, κοινή ανακοίνωση πυρηνελαιουργών, ελαιοτριβέων και ομάδων παραγωγών έχει... ενδιαφέρον στο θέμα της βλάβης της δημόσιας υγείας. Ζητούν: “Να μην γίνεται πουθενά λόγος για βλάβη της δημόσιας υγείας από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων χωρίς να προηγηθεί κατάλληλη επιδημιολογική μελέτη. Τυχόν συνέχιση της υποστήριξης του μυθεύματος αυτού συκοφαντεί όλο τον κόσμο της ελαιοπαραγωγής και επηρεάζει την κοινωνική ειρήνη των εργαζομένων σε αυτήν”.
Δηλαδή, προσβάλλονται και οι παραγωγοί; Και κείνοι που ζουν στη Σκάλα και στα Τσουκαλέικα, που δοκιμάζονται σκληρά από το νέφος και τη δυσοσμία των πυρηνελαιουργείων;


NEWSLETTER