Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 20:44

Οι δύο Πρωτομαγιές των συνδικαλιστών

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης την Τρίτη του Πάσχα. Εκείνη τη μέρα ορίστηκαν και από τη ΓΣΕΕ οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής επετείου. Με την απόφαση της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ δεν συμφώνησε το ΠΑΜΕ, δηλαδή το ΚΚΕ, το οποίο αποφάσισε να γιορτάσει την Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μαΐου! Καμία έκπληξη. Εδώ και χρόνια στις ηγεσίες των συνδικάτων υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα και δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε τι μέρα είναι, όχι τι μέρα θα εορταστεί η Πρωτομαγιά όταν πέφτει αργία! Είμαστε βέβαιοι ότι την Πέμπτη δεν θα απεργήσουν ούτε τα μέλη του ΚΚΕ, ενώ την Τρίτη στις επετειακές πορείες οι συμμετέχοντες δεν θα γεμίζουν… ταξί. Η κατάσταση είναι αστεία, αλλά δείχνει τον παράλληλο κόσμο στον οποίο ζει το πολιτικό προσωπικό που παριστάνει τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δίνει εδώ και χρόνια μάχες οπισθοφυλακής προσπαθώντας να αντισταθεί σε αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις ταμπουρωμένο πίσω από θεωρίες του περασμένου αιώνα. Οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη και αυτό φαίνεται τόσο στα μονοψήφια ποσοστά στις απεργίες όσο και στη συμμετοχή σε πορείες και συγκεντρώσεις. Οι συνδικαλιστές μιλούν μόνοι τους και αναπαράγουν τσιτάτα κινούμενοι μεταξύ απαξίωσης και χλεύης. Απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα για όποιον δίνει μάχες οπισθοφυλακής και δεν μπορεί αυθεντικά να εκφράσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Τα σωματεία-σφραγίδες και ο συνδικαλισμός στο δημόσιο τομέα δεν αποτελούν αυθεντική έκφραση της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα συνδικάτα θα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν μόνο όταν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής και λήψης αποφάσεων. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και η λήψη αποφάσεων για απεργίες με άμεσο τρόπο, απευθείας από τους εργαζόμενους, είναι ο μόνος τρόπος αναζωογόνησης της δημοκρατίας στο εσωτερικό των σωματείων. Οι αποφάσεις διά αντιπροσώπων ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα, ενώ τα σωματεία-σφραγίδες υπάρχουν μόνο για να παριστάνουν κάποιοι τους συνδικαλιστές. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να τελειώσει. Στη συνέχεια μπορεί οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν αδιαμεσολάβητα πότε και πώς θα εορτάσουν την Πρωτομαγιά. Επί του παρόντος ο εορτασμός αφορά μόνο τους συνδικαλιστές και την πολιτική τους ατζέντα.