Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 22:47

Χαμένος χρόνος με μερεμέτια και υποσχέσεις

Χαμένος χρόνος με μερεμέτια και υποσχέσεις

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μονοδρόμηση από χθες της Αύρας και της Μεσογείων στο τμήμα μεταξύ Κρήτης και Ναυαρίνου είναι το μοναδικό μέτρο που λαμβάνει η δημοτική αρχή και φέτος το καλοκαίρι στο παραλιακό μέτωπο. Η μονοδρόμηση γίνεται όχι γιατί διευκολύνεται η κυκλοφορία, αλλά για να διευκολυνθεί το παρκάρισμα και από τις δύο πλευρές του δρόμου! Με το μέτρο αυτό αυξήθηκαν δηλαδή οι θέσεις στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο της Παραλίας. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν μονοδρομούνται και άλλοι δρόμοι στο παραλιακό μέτωπο, ακόμα και τμήμα της Ναυαρίνου, προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης;

Την ίδια ώρα στις καταγγελίες για υψηλές ταχύτητες στη Ναυαρίνου η απάντηση από τη δημοτική αρχή είναι ότι θα ενημερωθεί η Αστυνομία προκειμένου να επέμβει! Η κυκλοφορία στη Ναυαρίνου προφανώς και δεν είναι ζήτημα μόνο αστυνόμευσης, ενώ η δουλειά της δημοτικής αρχής δεν είναι να ενημερώνει την Αστυνομία για να λύσει ένα πρόβλημα λειτουργίας της πόλης. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, το παραλιακό μέτωπο είναι η ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της Καλαμάτας. Η αντιμετώπισή του την τελευταία δεκαετία από όλες τις δημοτικές αρχές είναι φοβική. Δεν κάνουν τίποτα για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Προχωρούν σε ρυθμίσεις όπως αυτή με τις μονοδρομήσεις δύο δρόμων μόνο όταν ασκείται πίεση από περιοίκους και κυρίως επιχειρηματίες.

Το παραλιακό μέτωπο παραμένει στην ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια, γιατί ισχυρές ομάδες πίεσης δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα γιατί έτσι νομίζουν ότι εξυπηρετούνται καλύτερα. Το συμφέρον της Καλαμάτας, των πολιτών, αλλά και της επιχειρηματικότητας, επιβάλλει ισχυρές αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο. Η Ναυαρίνου δεν μπορεί να είναι πίστα για επίδειξη τροχοφόρων και ακροβατών. Η μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις σε τμήματά της έπρεπε να είχε γίνει χθες. Για μια ακόμα φορά παίζεται παιχνίδι καθυστέρησης και μεταφοράς των αποφάσεων στο μέλλον. Δυστυχώς θα χαθεί ακόμα μια τετραετία με μερεμέτια και υποσχέσεις.