Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 22:26

Οι αγρότες αντιλαμβάνονται την κυβερνητική κοροϊδία

Γράφτηκε από τον
Οι αγρότες αντιλαμβάνονται την κυβερνητική κοροϊδία

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Ωρες αγωνίας και ανησυχίας ζουν οι σταφιδοπαραγωγοί και στη Μεσσηνία, καθώς η κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός δεν έχει δώσει ακόμα λύση στο σοβαρό ζήτημα της περσινής αδιάθετης παραγωγής. Ζήτημα που απειλεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τη φετινή παραγωγή και να υποθηκεύσει το μέλλον της σταφίδας.

Η παραγωγή της σταφίδας χωρίς στήριξη και παρέμβαση από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, από την Παναιγιάλειο Ενωση, έχει τιμή από 80 λεπτά έως 1,15 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με όσα ακούγονται από εκπροσώπους εμπόρων. Τιμή καταστροφική, εξευτελιστική, που οδηγεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και την εξαφάνιση της σταφίδας.

Το ζήτημα, και αυτό δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει η κυβέρνηση, είναι ότι την αδιαφορία για την έγκριση της λύσης δεν θα την πληρώσει μόνο η Παναιγιάλειος, αλλά οι άνθρωποι, οι παραγωγοί, και ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της πατρίδας μας.

Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι πολιτικά πρόσωπα και κόμματα επικρίνουν και εγκαλούν τους αγρότες ότι δεν έχουν ομάδες, συνεταιρισμούς ισχυρούς για να τους στηρίξουν, να συγκεντρώσουν το προϊόν και να διαπραγματευτούν την τιμή με δυναμική και ίσους όρους με τους παράγοντες της αγοράς. Κι εδώ που υπάρχει ισχυρός συνεταιρισμός, η Παναιγιάλειος, που κατάφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια να στηρίξει ουσιαστικά τη σταφίδα και τους παραγωγούς, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, λειτουργούν εκδικητικά και την τιμωρούν, γιατί έκανε πολύ καλά τη δουλειά της και έφερε σε πέρας την αποστολή της, όπως και ίδιοι ισχυρίζονται πως θέλουν.

Ας το γνωρίζουν ο υπουργός και οι άλλοι κυβερνητικοί υπεύθυνοι, ότι ο αγροτικός κόσμος έχει αντιληφθεί την υποκρισία και την κοροϊδία. Και όσο η λύση απομακρύνεται, τόσο οι αγρότες δικαιώνονται για την άποψη της κοροϊδίας και της εκδίκησης που έχουν σχηματίσει.


NEWSLETTER