Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 21:29

Η κεντρική εξουσία οφείλει να ενισχύσει τη δημόσια υγεία

Η κεντρική εξουσία οφείλει να ενισχύσει τη δημόσια υγεία

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας: Από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο στο Νοσοκομείο προκηρύχθηκαν 40 θέσεις μόνιμων γιατρών. Απ’ αυτές τις προκηρύξεις έχουν διοριστεί μόλις 9 γιατροί, έχει ολοκληρωθεί ένας ακόμα διορισμός και αναμένεται ένας ακόμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες και για άλλους γιατρούς.

Η πραγματικότητα είναι απογοητευτική και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Τα σοβαρά κενά στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο. Οπως πρέπει να καλυφθούν σε κάθε νοσοκομείο της πατρίδας μας. Πολύ περισσότερο τώρα που τα νοσοκομεία δίνουν τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν δικαιολογείται η συμβιβαστική αντιμετώπιση της άποψης ότι δεν υπάρχουν γιατροί, έφυγαν για το εξωτερικό ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον γιατί επικρατεί το κέρδος του ιατρείου, του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αν η προσπάθεια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι αληθινή, αυτά τα αφηγήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Οφείλει η κεντρική εξουσία να δείξει ουσιαστικό, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Να ακυρώσει τα αφηγήματα της συμβιβαστικής αντιμετώπισης. Οφείλει να δώσει κίνητρα, υλικά και ηθικά, στους γιατρούς να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να τους υπενθυμίσει τον όρκο του Ιπποκράτη και να τους κάνει να τον υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κεντρική εξουσία οφείλει να δυναμώσει ξανά το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί αυτό δίνει τη μεγάλη μάχη για τον κορονοϊό και γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα.

Η κεντρική εξουσία οφείλει να βρει τον τρόπο για να μην υπάρξουν ξανά άγονες προκηρύξεις για τις προσλήψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε όλα τα νοσοκομεία της πατρίδας μας.