Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 21:55

Δύσκολα θα συμφωνήσουν σε έναν αρχηγό

Δύσκολα θα συμφωνήσουν σε έναν αρχηγό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει κοινές θέσεις και στάση. Η κοινή τους δράση μπορεί να ήταν σε κάποια θέματα επιτυχημένη, όμως συνολικά δεν έφερε σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου. Η πολυφωνία και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα δεν βοηθούν και δεν δημιουργούν πολιτικά γεγονότα. Η ύπαρξη αρχηγού και η ομογενοποίηση αντιλήψεων είναι απαραίτητα στοιχεία για να εκπέμπεται καθαρό μήνυμα στους πολίτες, διαφορετικά παράγεται απλώς… πολιτικός θόρυβος. Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει»,  αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις μειοψηφίες στο Δήμο Καλαμάτας.

Ο νέος εκλογικός νόμος κάνει αδύνατη την κάθοδο όλων αυτών των παρατάξεων στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Το 42% ως όριο εκλογής είναι εύκολος στόχος για συνδυασμό ο οποίος είναι δημοτική αρχή και θα στηριχθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αποτελεί ταυτόχρονα εφιάλτη για όποιον σκέφτεται να αναμετρηθεί μαζί του. Τα πράγματα είναι δηλαδή εξαιρετικά δύσκολα και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι μειοψηφίες και οι επικεφαλής τους αν θέλουν να έχουν τύχη στις επόμενες εκλογές θα πρέπει μέχρι το Πάσχα να έχουν καταλήξει σε πλαίσιο συνεργασίας και αρχηγό.

Καλές οι συζητήσεις για προγραμματικές συγκλίσεις και οι θεωρητικές αναζητήσεις, αλλά χρειάζεται κατάληξη στο ποιος και με ποιους μαζί. Η πολιτική αντιπαράθεση απαιτεί αρχηγό ο οποίος θα ενοποιεί, θα εμπνέει και θα μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά. Σε ό,τι αφορά τις μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας, δύο ερωτήματα ζητούν απαντήσεις: Υπάρχει επικεφαλής στο εσωτερικό των παρατάξεων που ξεχωρίζει και μπορεί να ενοποιήσει όλες τις δυνάμεις; Μήπως χρειάζεται υπέρβαση των υπαρχόντων προσώπων και αναζήτηση νέου και άφθαρτου; Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της απάντησης που θα δοθεί στα προηγούμενα ερωτήματα, το κρίσιμο είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να προκύψει ο νέος επικεφαλής. Στις πολύχρωμες και ανομοιογενείς παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας είναι δύσκολο να συμφωνηθούν διαδικασίες και να υπάρξει σύντομα ένας επικεφαλής. Αυτή είναι η αδυναμία τους και το πλεονέκτημα της παρούσας δημοτικής αρχής.