Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 22:04

Δύσκολος ο κοινός βηματισμός

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απουσία σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης είναι ένα από τα σημαντικά ελλείμματα της Καλαμάτας. Η ψήφιση νέων αναπλάσεων χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την κυκλοφορία και τη στάθμευση θα ανέμενε κανείς ότι θα ενοποιούσε παρατάξεις και πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνέβη. Η ψήφιση των αστικών αναπλάσεων ανέδειξε το πρόβλημα ομοιογένειας που έχουν οι μειοψηφίες στο Δήμο Καλαμάτας. Όσοι θεωρούσαν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας μπορούν να αθροιστούν και να δημιουργήσουν ένα μέτωπο απέναντι στη δημοτική αρχή στις προσεχείς εκλογές, συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και εύκολο.

Οι μειοψηφίες συγκροτούνται από πρόσωπα με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και αντιλήψεις για σειρά πραγμάτων. Το βασικό, δεν ενοποιούνται στη βάση μιας ενιαίας πολιτικής φιλοσοφίας αλλά με βάση το τι θεωρεί «κοινό καλό» ο καθένας ως πρόσωπο. Τα «πολύχρωμα» και ανομοιογενή πολιτικά σχήματα που ευδοκίμησαν στις τελευταίες εκλογές βλέπουν τα όριά τους, γιατί η πολιτική κοινή δράση δεν είναι σχολική εκδρομή. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ουδέτερες πολιτικά λύσεις και η πολιτική δράση και η σύνθεση απόψεων δεν πιστοποιείται με τίτλους σπουδών. 

Η δημιουργία ενιαίου συνδυασμού που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή Καλαμάτας παραμένει ζητούμενο. Όσοι θεωρούν ότι μπορούν να περιμένουν να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να λάβουν τις αποφάσεις τους, λειτουργούν άθελά τους ενισχυτικά προς τη δημοτική αρχή. Μόλις το πολιτικό τοπίο θα έχει καθαρίσει θα διαπιστώσουν ότι είναι πάρα πολύ αργά για να αλλάξουν τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού. Το Δήμο Καλαμάτας τον κυβερνά η ίδια ομάδα ανθρώπων για πάνω από 15 χρόνια. Μιλάμε πλέον για ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο έχει την τεχνογνωσία των εκλογών και το μηχανισμό να μαζεύει ψήφους από παντού. Μία τέτοια ομάδα με πολιτικές αναφορές και δομή δεν πρόκειται να νικηθεί με ατέρμονες συζητήσεις και αναζητήσεις του κατάλληλου… πλαισίου. Όσοι θεωρούν ότι χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης χρειάζεται να λάβουν αποφάσεις και δράση, διαφορετικά απλώς χάνουν το χρόνο τους.