Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 22:20

Δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τα σκυλιά από τους δρόμους!

Γράφτηκε από τον

  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών για τις αγέλες αδέσποτων σκυλιών που περιτριγυρίζουν την πόλη της Καλαμάτας. Από το ΚΤΕΛ έως την κεντρική πλατεία και από το παλιό στρατόπεδο και την Αγία Τριάδα δεκάδες σκυλιά καθημερινά κόβουν βόλτες κατά ομάδες προκαλώντας εύλογη ανησυχία σε πεζούς και ποδηλάτες. Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά η κατάσταση αντί να βελτιώνεται καθημερινά επιδεινώνεται.

Ο Δήμος Καλαμάτας που έχει τη βασική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αδέσποτων έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αναμένει μία κάποια λύση -δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς από πού. Υπάρχει, λένε, κάποια σύμβαση, αλλά δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν όλα τα αδέσποτα. Στο μέλλον θα κατασκευαστεί χώρος φιλοξενίας σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης και προφανώς μέχρι τότε τα αδέσποτα θα κυκλοφορούν κατά αγέλες στους δρόμους της Καλαμάτας! Η βασική θεωρία φαίνεται πως είναι… αφού τα αδέσποτα δεν επιτίθενται και δεν δαγκώνουν περαστικούς δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Δεν ξέρουμε βεβαίως τι θα γίνει αν υπάρξει επίθεση και έχουμε τραυματισμό. Ποιος θα ευθύνεται τότε, η κακιά η ώρα, το σκυλί που αγρίεψε ή μήπως το θύμα που τολμά και κυκλοφορεί στο δρόμο;

Οι αγέλες αδέσποτων σκυλιών αλλά και γατιών σε διάφορες περιοχές αποτελούν απόδειξη αποτυχίας διαχείρισης στην καθημερινότητα. Ο πολίτης χρειάζεται να νιώθει ασφαλής και όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται υπάρχει πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να μαζευτούν τα σκυλιά από τους δρόμους, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν να φτιαχτεί χώρος σε 2-3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες, ούτε μπορούν να γνωρίζουν αν το σκυλί που γαβγίζει δαγκώνει ή είναι άκακο. Η δημοτική αρχή είναι καιρός να αφήσει τις δικαιολογίες και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μαζεύοντας τα σκυλιά από τους δρόμους. Είναι το ελάχιστο και απολύτως αυτονόητο.