Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 21:33

Βολεύονται με την κατασκήνωση στο βάλτο 

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μετεγκατάσταση Ρομά στην Μπιρμπίτα είναι μια παλιά και εξόχως διδακτική ιστορία. Να θυμίσουμε ότι τα οικόπεδα στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία αγοράστηκαν προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι Ρομά που είχαν καταλάβει τη ΒΙΠΕ Καλαμάτας. Το έργο πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά με πανηγυρικό τρόπο εγκαινιάστηκε η κατασκήνωση στη Μπιρμπίτα. Μετά από μερικούς μήνες οι Ρομά διέλυσαν τους οικισμούς και έφυγαν από την κατασκήνωση. Επιτεύχθηκε ο στόχος της απελευθέρωσης των οικοπέδων της ΒΙΠΕ αλλά οι Ρομά σκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Η αποτυχία της οργανωμένης στέγασης στο συγκεκριμένο χώρο θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Αποδείχτηκε ότι ήταν αποτυχημένος ο τρόπος που προσεγγίστηκε το πρόβλημα. Η κατασκήνωση όλων των Ρομά σε μια δομή δεν γίνεται από τους ίδιους αποδεκτή. Οι Ρομά με τη στάση τους έδειξαν ότι δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν σε οργανωμένο χώρο αλλά να ζουν κατά οικογένειες όπου αυτοί θεωρούν ότι εξυπηρετούνται. Η επαναφορά του ζητήματος μετεγκατάστασης στον ίδιο χώρο για να απελευθερωθούν τα οικόπεδα ιδιωτών και δημοσίου στην Αγία Τριάδα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Δεν θεωρούμε ότι προσδοκά κάποιος διαφορετικό αποτέλεσμα απλώς εκτιμούν ότι έτσι θα επιτευχθεί η μετεγκατάσταση από την Αγία Τριάδα και ας πάνε μετά όπου θέλουν. Μεταφέρεται δηλαδή το πρόβλημα από μια περιοχή σε κάποια άλλη. Ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» νέοι γείτονες θα το δούμε αργότερα ενώ οι Ρομά θα συνεχίζουν να σαπίσουν στα ιδιότυπα γκέτο. Είναι φανερό ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική εγκατάστασης και ένταξης των Ρομά αλλά δυστυχώς ισχύει αυτό που επισήμανε πρόσφατα  ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το θέμα «έχει κακοφορμίσει εξαιτίας του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας». Κάποιοι τους εκμεταλλεύονται για να τους πάρουν την ψήφο και κάποιοι άλλοι τους κυνηγούν για να πάρουν την ψήφο των νοικοκυραίων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος γιατί αυτό απαιτεί πολλά περισσότερα από την απόκρυψή τους σε μια κατασκήνωση στο βάλτο.