Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 09:59

Δεν φτάνει να έχεις μόνο ένα χαρτί

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελούσε και εξακολουθεί να  αποτελεί σταθμό για χιλιάδες νέους. Τα προηγούμενα χρόνια η επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις είχε μεταβληθεί σε ζήτημα ζωής ή θανάτου, μιας και συνδεόταν άμεσα με το επαγγελματικό μέλλον και την εργασιακή πορεία του καθενός. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, αλλά και επειδή υποχωρούν διάφορα σύνδρομα που κατατρέχουν την ελληνική κοινωνία, παρατηρείται μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση της κατάστασης.

 

Η επιτυχία ή όχι σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα αποτελεί αναμφίβολα ένα σταθμό ο οποίος είναι σημαντικός αλλά όχι ο μοναδικός στη ζωή. Να μην ξεχνούμε ότι πολλοί από τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά στη συνέχεια και αντίστοιχα πολύ αποτυχόντες είχαν τεράστιες επιτυχίες. Η προσγείωση στην πραγματικότητα και η αποφόρτιση της επιτυχίας ή της αποτυχίας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να δούμε πιο ψύχραιμα την πραγματικότητα.

Το θέμα δεν είναι απλώς να περάσει κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και το τι εφόδια θα πάρει από αυτή για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Παλιότερα έφτανε να πάρει κάποιος το χαρτί και με αυτό ως διαβατήριο προχωρούσε επαγγελματικά. Τώρα αυτό δεν αρκεί. Οι απαιτήσεις στην οικονομία είναι εντελώς διαφορετικές. Ο ανταγωνισμός και η αγορά καθορίζουν το επαγγελματικό μέλλον του καθενός. Δεν υπάρχουν οι βεβαιότητες του παρελθόντος και ελάχιστοι θα δουλεύουν στο ίδιο εργασιακό αντικείμενο ή σε αυτό που έχουν σπουδάσει μέχρι να πάρουν σύνταξη. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διαρκής, οι γνώσεις πρέπει  να ανανεώνονται, καθώς τα πάντα αλλάζουν με εκπληκτική ταχύτητα και απαιτείται η παρακολούθηση των μεταβολών που συντελούνται.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κάτι που θεωρείται πλέον απολύτως αναγκαίο. Είναι σαφές και απόλυτα κατανοητό ότι πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης, ενταγμένος μέσα στα παρόντα οικονομικά πλαίσια της χώρας. Αυτό σημαίνει λειτουργία με λιγότερα λειτουργικά έξοδα και ταυτόχρονα εξορθολογισμό σε αντικείμενα τμημάτων προκειμένου να περιοριστούν αλληλοεπικαλύψεις και ακραίες εξειδικεύσεις που σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς μεταπτυχιακούς τίτλους. Το «μάζεμα» που έγινε τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να απέτρεψε την κατάρρευση αλλά δεν έλυσε οριστικά το πρόβλημα. Η ακύρωση, το τελευταίο διάστημα, των όποιων βημάτων εκσυγχρονισμού είχαν προηγηθεί έγινε στο όνομα ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα και δεν αποτελεί το καινούργιο που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και η χώρα. Η επένδυση στην παιδεία είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο μιας σύγχρονης χώρας, αρκεί να έχεις συνείδηση του τι θέλεις και πώς θα το πετύχεις. Να επενδύεις, δηλαδή, για μια καλύτερη οικονομία και κοινωνία και όχι για να ικανοποιείς φαντασιώσεις και ιδεοληψίες.

 

 

panagopg@gmail.com